AKTUELNO

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog cega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najteže.

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici. Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog cega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najteže.

Obilne snežne padavine, pracene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Foto: Tanjug

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivaca iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

Foto: Tanjug

Medijima je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica. Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu. U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava. Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda.

Zamenik gradonacelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Vesić je to rekao prilikom obilaska saobraćajnica u Beogradu i dodao da su takve stvari uobičajene kada pada sneg. Dodao je i da beogradske elektrane isporučuju grejanje 24 sata dnevno i da nema većih problema kada su i grejanje i rad vodovoda u pitanju.

- Naša zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu angažovanja, što znači da na ulicama imamo 145 vozila i 90 velikih kamiona poput ovog iza mene. Mi čistimo1.767 kilometara ulica prvog prioriteta kojima saobraća javni prevoz. Ostaćemo u četvrtom stepenu sve do prestanka padavina, a onda počinjemo da radimo i drugi prioritet, odnosno 491 kilometar ulica drugog prioriteta. Znači, mi u prvom i drugom prioritetu održavamo 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda - rekao je Vesić.

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

Foto: Tanjug

AMSS vozačma savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od devet do 17 sati. Takode treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje.

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se posle podne u većem delu zemlje, osim na severu, posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

#Nevreme

#Sneg

#vanredno stanje

'