separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Ljajić: Rekordan priliv od turizma


Srbija bi do kraja godine trebalo da ostvari devizni priliv od turizma u iznosu od 1,35 milijardi evra, što je rekordan rezultat u ovom sektoru izjavio je za Politiku ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.


Samo u 10 meseci ove godine u Srbiji je boravilo gotovo tri miliona turista što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, polovinu posetilaca činili su gosti iz inostranstva. Stranci su najviše boravili u Beogradu, a zatim slede NOvi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, dok su domaći gosti najčešće posećivali banje i to najpre Vrnjačku Banju a onda Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik i Beograd.

Ljajić kaže da je Sokobanja ove godine zabeležila rast od 88 odsto po broju posetilaca i da je prvi put ove godine ušla u top pet najposećenjih destinacija u Srbiji.

Autor: Tanjug

- Menja se struktura gostiju u Srbiji. Kinezi su na drugom mestu po broju dolazaka - za prvih deset meseci zabeležen je rast od 104 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže Ljajić.

On je dodao da je velika šteta što je zatvorena linija Beograd-Peking i kazao da postoje najave da će ova linija i sledeće godine biti otvorena u sezoni, što bi , smatra bilo vrlo značajno.

Razlog što je prošle godine Srbiju posetilo više turista iz ove zemlje je pre svega što je Srbija ukinula vize građanima Kine.

Ministar trgovine kaže da su istrazivanja pokazala da 44 odsto turista koji su posetili našu zemlju kaže da su najviše iznenađeni kulturno istorijskim nasleđem Srbije, a onda i gostoprimstvom, gastronomijom, provodom.

On je pomenuo i to da sve ukazuje na to da će i zimska turistička sezona biti dobra i da je 90 odsto kapaciteta popunjeno.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti