AKTUELNO

Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade rekao je da je sloboda u Kikindu stigla pre tačno jednog veka.

Kikinda je večeras svečanom akademijom obeležila 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je srpski narod u tom ratu pokazao da je nesalomiv i nepokolebljiv, te da je verovao u čistotu i pravednost svojih ciljeva.

Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade rekao je da je sloboda u Kikindu stigla pre tačno jednog veka. - Obeležavanjem ovog jubileja sećamo se mnogobrojnih dobrovoljaca koji su dali ono najvrednije što imaju, svoje živote - obratio se Mirović gostima na svečanoj akademiji.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Dodao je da su na tim prostorima sloboda, ravnopravnost i zajedništvo oduvek bila važna načela, te dodao: "Večeras se sećamo naših predaka i njihovog neprolaznog dela".

- Ta će borba za slobodu zauvek ostati u našem istorijskom pamćenju - poručila je Gojković i podsetila da je ovo godina velikih jubileja, kada slavimo veliku pobedu u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje Srema, Banata, Bačke, Baranje Kraljevini Srbiji.

Podsetila je i da je besmrtni Gvozdeni puk, pod vođstvom pukovnika Dragutina Ristića, doneo pre sto godina slobodu u Kikindu, ali i ostvarenje viševekovnog sna, a da je stanovništvo Kikinde pokazalo neizmernu hrabrost i požrtvovanost i da je u prelomnim trenucima za budućnost Kikinda dala 1.700 dobrovoljaca.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada je doneta istorijska i najznačajnija odluka u 20. veku, o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, ovaj slobodarski grad predstavljalo je 16 delegata - paora, trgovaca, profesora, sveštenika, a svi oni su bili deo nacionalnog pregnuća da ostvare vekovnu težnju za prisajedinjenjem", kazala je Gojković.

Navela je i da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila 1.247.435 ljudi i da je time dala nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta, ali i napomenula: "Interesi zbog kojih je Veliki rat počeo, nisu sasvim nestali. Zato Srbija i danas nema veću misiju od očuvanja slobode".

Prisutnima se obratio i Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, rečima: "Veliko kikindski distrikt je prva teritorija na kojoj Srbi nisu bili kmetovi, već slobodni građani", podsetivši na epizode iz slavne prošlosti grada. Program obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja počeo je sinoć izložbom fotografija i filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke ''Srbi i Srbija na filmu u Prvom svetskom ratu''.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Ranije danas položeni su venci na Železničkom groblju i otkrivena je spomen ploča Dragutinu Ristiću, komandantu srpske vojske. U Narodnom muzeju otvorena je izložba ''U novoj državi - Velika Kikinda godine rata, prisajedinjenja i razgraničenja 1914 - 1924'', a Kikinđani će sutra imati priliku da pogledaju film ''Zaspanka za vojnike''.

Za četvrtak je planirana u Kulturnom centru promocija knjige istoričara Srđana Sivčeva ''Prisajedinjenje 1918. godine u svetlu Velike Kikinde'', dok će u petak u Istorijskom arhivu biti otvorena izložba ''Oslobođenje i prisajedinjenje Velike Kikinde 1918. godine''.

#Kikinda

'