AKTUELNO

Gradonačenik je rekao će Grad Beograd nastaviti da pruža podršku i pomoć svoj deci kojoj je to potrebno, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je najmlađim Beograđanima i njihovim roditeljima 20. novembar, Međunarodni dan deteta, i istako da mališani zaslužuju da stalno radimo na tome da Beograd bude još bolje mesto za život i odrastanje.

- Odgovorni smo, pre svega, prema najranjivijim grupama, a to su deca bez roditeljskog staranja, siromašna deca, kao i deca sa razvojnim poteškoćama. Privodimo kraju projekat preseljenja Prihvatilišta za decu i mlade, koje će posle 20 godina postojanja na privremenoj adresi dobiti svoju novu zgradu na Zvezdari. Na 1.700 kvadratnih metara nove zgrade, znatno smo povećali kapacitet za prijem dece, obezbedili bolje uslove za korisnike, dnevni boravak, edukativne radionice, senzornu sobu, prostorije za igru i kabinet za informatiku. Cilj nam je da svako dete tamo dobije šansu da razvije svoje pune potencijale - navodi gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da u toku godine kroz ovo prihvatilište podršku dobije i do 600 dece, uzrasta od 7 do 18 godina, i naglasio da će novi prostor moći da primi veći broj dece.

- U okviru ove ustanove, prvi put u gradskoj nadležnosti je još jedna usluga - dnevno prihvatilište za decu - svratište, kojom pružamo podršku i pomoć najranjivijoj grupi, u najvećem riziku - deci na ulici, kojoj je potrebna hitna zaštita i smeštaj.

Otvaranje je planirano početkom sledeće godine - dodao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio i na druge usluge zaštite najmlađih Beograđana. Beograd ima i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju - ustanovu za decu i mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju, autizmom, višestrukim poremećajima, Rett sindromom i sa oštećenjem sluha.

Usluge ovog centara, koje se realizuju u okviru 16 dnevnih boravaka teritorijalno raspoređenih u gradu Beogradu, koristi oko 600 dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Radojičić navodi da Grad Beograd pruža podršku očuvanju porodice.

Porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja, u iznosu od 10.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara i pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara. Odlukom Grada Beograda, od 29. juna omogućeno je pravo na novčanu pomoć Beograđankama i za treće dete, u iznosu od 30.000 dinara.

- Napominjem da jedno pravo ne isključuje drugo, tako da sve porodilje kojima je to treće dete, pored 10.000 dinara koje dobijaju od Grada Beograda, ostvariće i dodatnih 30.000 dinara, što ukupno iznosi 40.000 dinara - zaključio je gradonačelnik.

#Zoran Radojičić

#deca

'