AKTUELNO

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da, s obzirom na važnost sporta u vojsci, Vojska Srbije planira da u narednom periodu formira sportsku jedinicu u kojoj će najboljima biti omogućeno da se bave onim u čemu su najbolji.

- To je način i da omogućimo da najbolje i najtalentovanije sportiste iz sportova koji su nama bitni, privučemo u Vojsku Srbije, da ih privučemo da postanu deo Vojske Srbije, njeni pripadnici i da tako završavaju svoju karijeru. Da znaju da o njihovom radu neko vodi računa, da je neko ponosan na njih i da će neko njihovo znanje i volju želeti da iskoristi i u godinama kada više ne budu bili aktivni takmičari, a da za vreme svog aktivnog bavljenja spotrom nižu uspehe - naglasio je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, ministar i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Milan Mojsilović, priredili su danas u Maloj ratnoj sali Starog Generalštaba prijem za članove vojnih reprezentacija u džudou i maratonu povodom uspeha koji su ostvarili na svetskim takmičenjima.

Džudo reprezentacija Ministarstva odbrane i VS osvojila je na 38. svetskom vojnom prvenstvu u Rio de Žaneiru u Brazilu tri medalje, čime je prvi put u istoriji vojnog džudoa osvojena medalja za Srbiju.

Foto: Tanjug

Takođe, ženska ekipa Ministarstva odbrane i VS osvojila je srebrnu medalju na 50. svetskom vojnom prvenstvu u maratonu koje je održano u Bejrutu, u Libanu. Na takmičenju je učestvovalo 15 zemalja sveta, članica Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM).

Vulin je čestitao vojnim sportistima u ime Ministarstva i VS na postignutim uspesima, trudu, upornosti i disciplini, kao i na onome što su pokazali na borilištima i van njih - da je pripadnik Vojske uvek profesionalac, sportista, kao i onaj ko se uvek bori da bude prvi, ali više i iznad svega čovek koji voli svoju vojsku i svoju zemlju, i koji im služi na ponos.

Ukazujući na važnost sporta u vojsci, ministar Vulin je podsetio da se u Vojsci Srbije sport ne samo promoviše već sport mora da se živi.

- Bilo je vremena kada smo zanemarivali sport, kada nismo razmišljali koliko je važan, bilo je vremena kada nismo shvatali, ili smo želeli da zaboravimo da moramo da ulažemo u izvanredne pojedince koji su u stanju da žrtvuju i svoje vreme i vreme svoje porodice, da bi stvorili rezultat - ne za sebe, već za Vojsku Srbije, instituciju kojoj pripadaju. Ali, vi ste primer kako mi želimo da izgleda Vojska Srbije, kako želimo da izgledaju naši pripadnici, kako želimo da razmišljaju naši pripadnici - naglasio je ministar Vulin.

Foto: Tanjug

Govoreći o značačaju postignutih uspeha, šef delegacije Republike Srbije pri CISM, brigadni general Siniša Radović, istakao je da je konkurencija na ovim svetskim vojnim takmičenjima bila izuzetno jaka, ali da su srpski reprezentativci i u džudou i u maratonu ostvaremnim rezultatima pokazali spremnost, umeća i veštine i učinili sve ponosnim.

Potporučnik Vesna Rakić, koja je u kategoriji do 78 kilograma osvojila bronzanu medalju, obraćajući se u ime vojne džudo reprezentacije, istakla je da je uložen veliki rad i trud svih članova ekipe, a bila su potrebna velika odricanjai na privatnom i na profesionalnom planu, da bi se takvi rezultati ostvarili.

Govoreći u ime reprezentacije maratonaca VS, kapetan Nevena Jovanović istakla je da je trka bila veoma izazovna, kao da srpski reprezentativci nisu do tada imali prilike da se susretnu s takvom trkom, što uspeh ekipe Srbije čini još značajnijim.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

#Sport

#Vojska

'