AKTUELNO

U svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu danas je svečano obeležena graska slava, Đurđic.

Službu je vodio episkop bački Irinej, slavski kum bio je potpredsednik Pokrajinske vlade, Djorđe Milićević, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da Novi Sad kao i svi veliki gradovi zaslužuje da ima svog zaštitnika.

- Kao i Sveti Đorđe koji se borio za svoje ideale i mi se borimo knjigama i novim tehnologijama za bolji Novi Sad, da budemo bolji Novosađani i ovo je slava mira i ljubavi svih nas, bez obzira da li je neko vernik ili nije, u koju crkvu ide i koje je nacionalnosti. Odluka da Sveti Georgije bude gradska slava nije nikakvo nametanje, već je doneta konsenzusom svih verskih zajednica - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug

Novosađanima je slavu čestitao i Milićević.

- Novi Sad je uvek primao otvorenog srca sve koji su u njega dolazili, kako one koji su ostali posle studija ili došli poslom, tako i one koji su došli u teškim trenucima rata i stradanja. Želimo da Novi Sad napreduje, ali pre svega ostane grad dobrih ljudi - poručio je Milićević.

Foto: Tanjug

Episkop bački Irinej naglasio je da je lik Svetog Georgija prihvatljiv za sve hrišćane ali i za pripadnike drugih konfesija.

- Vreme rovova i podela među ljudima je jednako usmerno protiv svih nas, jer je budućnost u slozi, ljubavi i zajedničkom životu - kazao je episkop Irinej.

Foto: Tanjug

On je obavestio prisutne da je na njegov predlog, Sveti sinod SPC odlikovao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i odbornika gradske i poslanika pokrajinske skupštine Đurađa Jakšića, ordenom svetog Simeona Mirotočivog.

#Miloš Vučević

'