AKTUELNO

Maliciozni softver blokira uređaj zaraženog korisnika.

Zbog sigurnosnih propusta vezanih za obradu slika, promena profilne fotografije na mrežama Facebook i Linkedin može dovesti vaš kompjuter u opasnost od zaraze virusom.

Jedna od verzija 'ransomware' virusa, poznata kao Locky, koristi bezbednosne propuste u načinu na koji ove mreže obrađuju fotografije korisnika - navodi taj portal.

"Ransomware" je maliciozni softver koji blokira uređaj zaraženog korisnika, i praktično ga proglašava taocem, odnosno dozvoljava pristup sistemu tek nakon isplate određene sume novca.

"Check point" navodi da ovaj softver na prevaru tera vaš uređaj da sa interneta skine kodiranu sliku, koja odmah po otvaranju "otima" vaš sistem. Ukoliko Locky zarazi neki računar, svi fajlovi na njemu su blokirani dok se ne otplati "otkup".

Neobično je da Facebook i Linkedin znaju za ovaj problem još od septembra, ali očigledno nisu uradili ništa po tom pitanju, pošto korisnici i dalje imaju probleme.

Jedino što stručnjaci za bezbednost na Internetu mogu da vas posavetuju je da pazite kada postavljate slike na pomenute sajtove, i da ni slučajno ne prihvatate nikakav neočekivani download fotografskog fajla koji "iskače" pri tom postupku.

S.M.

#Fejsbuk

#Fotografija

#Kompjuterski virus

'