AKTUELNO

Fejsbuk radi na posebnom softveru kako bi mogao da se vrati na kinesko tržište.

Iz kompanije nisu želeli da potvrde niti da negiraju postojanje softvera, ali su u saopštenju naveli da "provode vreme pokušavajući da razumeju i nauče što više o Kini".

Prema rečima portparolke Fejsbuka, još nisu donete nikakve odluke o načinu na koji bi kompanija mogla da se vrati u Kinu.

"Njujork tajms" navodi da su neki bivši i sadašnji radnici kompanije Fejsbuk rekli da kompanija želi da se dodvori vlastima u Kini, poznatim o strogoj kontroli i cenzuri medija i interneta. Vest je izazvala brojne kritike jer ovim potezom Fejsbuk pokazuje da mu je mnogo bitnija zarada od poštovanja ljudskih prava i slobode govora.

U zemljama u razvoju to se odnosi na eksperimente sa donošenjem nove tehnologije i brzog jeftinog interneta u ruralne oblasti.

Što se tiče Kine, Fejsbuk razmatra načine da napravi ustupke kineskoj vladi. Kako su rekli izvori za "Njujork tajms" Zakerberg je letos razgovarao sa zaposlenima o mogućnostima vraćanja u Kinu, a nakon toga sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Navodno je počeo i da uči mandarinski.

KAKO ĆE SOFTVER ZA CENZURU FUNKCIONISATI?

Fejsbuk redovno uklanja sadržaje sa svog sajta po zahtevu vlada. Novi softver će omogućiti trećoj strani, na primer nekoj kineskoj kompaniji koja sarađuje sa ovom mrežom da spreči da se pojavljuju objave o njoj.

U Kini su mnoge teme cenzurisane. Na primer pretrage na internetu u vezi sa Tjananmen trgom neće pokazati nikakve rezultate koji se tiču strašnog masakra koji se na tom trgu desio 1989. godine.

Fejsbuk nije jedini gigant iz Silicijumske doline koji se bori sa moralnim dilemama kako bi poslovao u Kini. Gugl se zbog cenzure povukao iz Kine, ali sada posluje u Hongkongu. LinkedIn, mreža za profesionalce, cenzuriše neke od sadržaja na svojim stranicama.

S. M.

#Facebook

#Softver

'