separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

DONOSE NESREĆU? Ovi BROJEVI su u srpskoj kulturi povezani sa KULTOM MRTVIH (VIDEO)


Sujeverje je u Srbiji i danas veoma rasprostranjeno. Svima su poznata verovanja o crnoj mački, petku 13. i prolasku ispod merdevina, ali je pitanje zašto verujemo u takve stvari i da li su to samo bapske priče ili u njima ima i istine.


Etnolog prof. dr Vesna Marjanović objašnjava da sujeverje ne postoji i da je to samo bio način da ljudi objasne pojeva i dešavanja koja su im važna, a za koja nisu imali objašnjenje. 

- Sve što se kosi sa pravilima crkve, crkva je to proglasila sujeverjem - rekla je Marjanović gostujući u "Novom jutru“. 

Autor: RTV Pink

Komentarišući verovanje da je kada grmi i seva Bog ljut, ona je ukazala da tada baka sa uskršnjim jajetom izlazi na prag kuće i doziva utopljenike jer se verovalo da svako ko je nasilnom smrću i nekim neprirodnim načinom otišao sa ovog sveta može da pomogne u takvim situacijama. 

Ona je dodala da su mnoga verovanja, poput petka 13. preuzeta i iz drugih kultura.

 - U našoj tradicionalnoj kulturi i u svesti su zapravo parni brojevi povezani sa kultum mrtvih i pokojnicima, a neparni su zapravo dobri brojevi, kao što su brojevi 3 i 9 - navela je Marjanović. 

Prema njenim rečima, porodice i danas traže način da se zaštite - pa se deci vezuje crveni konac kao što su to činile naše bake ili im se jedna čarapica oblači naopako. 

Autor: RTV Pink

Neuropsihijatar prof. dr Dijanom Lazić- Puškaš ističe da magijsko arhaično mišljenje daje objašnjenje na vrlo konkretnom nivou o nečemu što čovek ima potrebu da razume.

 - Kada se čovek razboli, vraća se u stanje regresije, niže nivoe fukcionisanja - dodala je Lazić- Puškaš i primetila da u momentima nemoći mnogi pribegavaju različitim magijskim ritualima.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti