separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

U Zdravstvenom centru Užice 100. operacija na otvorenom srcu


U Zdravstvenom centru Užice danas je obavljena 100. kardiohirurška operacija, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da je to velika stvar ne samo za taj grad, već i za ceo region i sve one koji gravitiraju ka toj bolnici.


Lončar je zahvalio profesoru dr Miljku Ristiću, koji je bio na čelu tima koji je pre četiri godine izveo prvu operaciju na otvorenom srcu u Užicu, kao i svim lekarima i osoblju užičke bolnice i dodao da od njih očekuje da nastave sa radom i usavršavanjem, kako bi bili na istom ili na boljem nivou nego što se radi u Beogradu.

Ministar je istakao da je sa rukovodstvom Zdravstvenog centra dogovoreno da je bolnica "sazrela" i da može da radi minimum četiri operacije nedeljeno i najavio da će biti primljeno još pet lekara i deset medicinskih sestara i nabavljena dodatna oprema. 

Direktor bolnice se, preneo je, obavezao da će osposobiti dodatni prostor na spratu i da će tu poluintenzivna nega, u koju bi bili smešteni pacijenti koji napuste šok sobu.

- To će značiti za celu Srbiju. Oni su već počeli da dobijaju pisma i zahteve pacijenata koji se nalaze na listama čekanja u drugim bolnicama, koji žele da dođu ovde, da budu operisani. Mi ćemo tim pacijentima izaći u susret, oni će se operisati ovde - rekao je Lončar.

Dodao je da će se nastaviti saradnja lekara i osoblja iz Užica i Beograda, kao i da sada ima dovoljno sredstava da to može da bude isfinansirano.

Istakao je da je to važno za sve pacijente, koji čekaju operaciju i koji će sutra doći u problem da im je neophodna operacija, jer neće morati da odlaze u Beograd ili neke druge centre, već će sve moći da završe u bolnicu u Užicu.

- Mnogi nisu verovali da će se ovde doći do 100. operacije, da će ovo ući u rutinu, ali ispunio se naš cilj, a to je da se ne radi samo u jednom, već u što više centara u Srbiji, da pacijentima olakšamo, da mogu da dodbiju ono što bi dobili u Beogradu ili bilo kom drugom evropskom centru - rekao je Lončar.

Podvukao je da rezultati govore da ne postoji razlika između onoga što se radi na Drugoj hirurškoj klinici KCS u Beogradu i onoga što se radi u Londonu, Parizu, Minhenu, a sada i u Užicu.

- Čestitam na i 100-om pacijentu, a Ministarstvo zdravlja, vlada i država će odraditi svoj deo posla, kao i do sada, da dobijete što bolje uslove - rekao je Lončar.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS dr Svetozar Putnik istakao je da se srce sada u Užicu operiše na isti način kao u Beogradu i drugim velikim evropskim centimra.

 - Ljudi koji žive u ovom regionu mogu da dobiju najviši nivo zdravstvene usluge koja ispunjava sve neophodne standarde, a svedoci su i bolesnici koji su operisani - rekao je Putnik.

On je istakao da se operacije u kontinuitetu u Užicu izvode od oktobra prošle godine, a da je prvi zahvat na otvoren srcu izveden pre četiri godine.

- To je bio veliki poduhvat, zahvaljujući pionirskom naporu prof dr Miljka Ristića i tima u kojem smo bili i mi ostali, 2014. godine, u vreme kada su bile poplave... Seham se da smo težak put prevalili da dođemo ovde i da se vratimo nazad, a od tada je urađeno mnogo  - rekao je Putnik.

Dodao je da u užičkoj bolnici radi više od 30 profesionalnaca, koji su edukovani da rade sa kardiohirurškim bolesnicima, ali su stekli znanja i veštine i u drugim oblasitma medicine.

Ministar Lončar je, upitan da prokomentariše to što će pojedine zdravstvene ustanove ostati bez službi za transfuziju, podsetio da je Zakonom o transfuciji krvi predviđeno da postoji četiri centra, iz koje će krv biti distribuirana tamo gde je potrebno. 

- To ne treba gledati sa te strane, da li je krv u Užicu, sigurno će pacijenti u Užicu i koji dođu ovde imati više krvi nego što je bilo do sada. Sve što im bude neophodno dobiće u najkraćenm mogućem roku, biće im dostupno više nego sada - rekao je Lončar i dodao da će novo rešenje imati bolji efekat za pacijente.


Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti