separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Auto - put Beograd - Sarajevo najznačajniji razvojni projekat


Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih projekata na unutarnjem i regionalnom planu, koji bi trebalo da doprinese uvezivanju privrednih/poslovnih zona koje gravitiraju trasi autoputa te daljoj afirmaciji i unapređenju prekogranične saradnje.


To je danas istaknuto u Sarajevu povodom održavanja Poslovnog foruma o temi ?Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: Autoput Sarajevo-Beograd?, koji su organizirali Privredna komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana (RUPP), u partnerstvu s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH.

Učesnici skupa razmatraju elemente prostornog planiranja u kontekstu pravovremenog izdavanja odobrenja za gradnju, kao i različite aspekte koji se odnose na značaj spomenutog infrastrukturnog projekta za povezivanje konkretnih privrednih zona, poboljašnje ukupnog poslovnog ambijenta i dalje investiranje.

Kako je uoči održavanja foruma istakao predsednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, privredni razvoj Bosne i Hercegovine bazira se, između ostalog, na razvoju regionalne saradnje pri čemu 'prsten' autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo čini jedan od neophodnih preduslova, preneoje Radio Sarajevo.

- Postoje privredne zone koje gravitiraju tom prstenu i one takvim povezivanjem postaju ineresentnije za ulaganja budućih investitora - kazao je novinarima Jašarspahić, podsećajući kako se, posmatrano na unutrašnjem planu, radi o privrednim zonama u okolini Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda..., kao i onima koje se nalaze na prostoru RS-a.

Predsednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević istakao je važnost pravovremene i adekvatne pripreme za izgradnju buduće saobraćajnice, uključujući, pje svega, svojevrsnu inventarizaciju i izradu prostorno-planske dokumentacije, a imajući u vidu neefikasnost sistema u BiH kada se radi o osiguranju različitih saglasnosti i odobrenja za građenje.

Nužno je, kako je naglasio, učiniti kvalitativne pomake uz odgovarajuće usaglašavanje, izmene i dopune prostornih planova, kako bi nadležni organi imali kvalitetnu podlogu za realizaciju vlastitog dela posla u skladu s planiranom dinamikom.

Na značaj izgradnje savremene saobraćajnice ukazao je i pomoćnik ministarke prostornog uređenja, građenja i ekologije RS-a Dragan Jevtić, podsetvši da je prevashodni cilj sarajevskog, kao i prethodnog sastanka u Tuzli - predstavljanje planskih rešenja u entitetskim prostornim planovima i privrednih zona koje povezuje trasa budućeg autoputa.

- Drago mi je da je, napokon, struka počela da govori o planskim rešenjima i koridorima - kazao je Jevtić, navodeći da je potrebno predstaviti i 'ukrstiti' entitetska planska rešenja, kako bi se finalizovali zajednički zaključci o tome u kom pravcu treba dalje ići. 

Učesnici Foruma bi, kako je najavljeno, trebalo da potpišu Konvenciju o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora zapadnog Balkana, kao platformu za međusobnu saradnju u procesu izrade prostorno-planske dokumentacije, odnosno popunu praznine koja na nivou države BiH postoji, budući da je prostorno planiranje entitetska nadležnost, uključujući i aspekte prekogranične saradnje sa susedima - Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti