AKTUELNO

Savet za populacionu politiku, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, usvojio je danas revidiranu Strategiju za podsticanje rađanja koja uspostavlja značajnu vezu između politike podsticanja rađanja i politike prema starima, odnosno politike prema migracijama.

Dokument, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen i na sednici vlade, ima niz novih mera koje uvažavaju rezultate istraživanja, a koja su u ovoj sferi rađena u periodu od devet godina, između dve strategije, navodi se u saopstenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije je za ovu godinu za mere populacione politike opredelila 566 miliona dinara, gotovo pet puta veću sumu u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, trećoj sednici Saveta prisustvovala je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ujedno i zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku.

Na sednici Saveta se, navodi se, diskutovalo i o mogućnosti za stimulisanje socijalno odgovornih poslodavaca koji daju podršku roditeljima, a premijerka Brnabić je od predstavnika Privredne komore Srbije zatražila da predlože nagrade za socijalno odgovorne kompanije.

Takođe, Savet je informisan da je u toku istraživanje u vezi sa planovima studenata budućim migracionim kretanjima, kako unutar Srbije, tako i van njenih granica, kao i o njihovim stavovima o odlasku iz zemlje.

Foto: Tanjug

Upitnik je popunilo 11.000 studenata, odnosno pet odsto od ukupno upisanih u 2016.

Cilj istraživanja je obezbeđivanje pouzdanih podataka koji će biti korišćeni kao dobra osnova za upravljanje migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi, a poslužiće i za planiranje aktivnosti i kreiranje konkretnih mehanizama i mera u ovoj oblasti radi stvaranja povoljnog ambijenta za ostanak mladih u Srbiji ili njihov povratak u zemlju nakon završetka studijskih programa u inostranstvu.

Istraživanje sprovode Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republički zavod za statistiku. Rezultati će biti predstavljeni tokom maja ove godine.

Pročitajte još: Stefanović čestitao damama u Srbiji i u MUP-u Međunarodni dan žena – 8. mart! (FOTO)

#Ana Brnabić

#Savet

#Usvajanje

'