AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Gruzije Ivica Dačić i Miheil Džanelidze potpisali su danas sporazum o ukidanju viza za građane između dve države.

Prema Dačićevim rečima, dogovoreno je da vlada Srbije već sutra na sednici donese jednostranu odluku o ukidanju viza za građane Gruzije, pošto je, kako je rekao, vlada Gruzije već takvu odluku donela.

- Građanima Srbije trenutno nisu potrebne vize za putovanje u Gruziju. Mi smo danas potpisali sporazum o ukidanju viza, ali dok dođe na ratifikaciju u parlament, da se ne bi čekalo, mislim da će odmah nakon objavljivanja te odluke vlade, stupiti na snagu vizna liberalizacija između Gruzije i Srbije - rekao je Dačić.

Takođe, šef srpske diplomatije kaže da je dogovoreno, pošto nema ambasada u glavnim gradovima, da se odredi po jedan diplomata koji bi intenzivno radili na unapređenju odnosa.

- U tom smislu, Srbija je veoma zainteresovana za unapređenje bilateralnih odnosa sa Gruzijom, mi u odnosima nemamo otvorenih pitanja, zahvaljujemo joj se na principijelnom stavu, i drago mi je da je moj kolega danas i u razgovoru sa redsednikom Vučićem izneo veoma čvrst stav, koji je definisao kao nepromenljiv, o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu - rekao je Dačić.

Dodaje da i Srbija ima čvrstu poziciju, da takođe nedvosmisleno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, a zahvalio je toj zemlji na takvom principijelnom stavu, ali i na konkretnim koracima koji iz njega proizilaze - glasanju u međunarodnim organizacijama, jer su, kako je podsetio, glasali protiv članstva Kosova u Unesku.

Dačić kaže da naši bratski odnosi nisu dovoljno razvijeni u svim oblastima i da bi zato trebalo više da se radi - da imamo nešto više od šest miliona evra trgovinske razmene, koja je bila najviša 2014. godine, kada je iznosila 16 miliona evra, ali da su sve to male cifre.

- Mislim da je ova poseta bila veoma korisna, produktivna i da će već u narednih nekoliko meseci biti novih kontakata, sastanaka, konferencija na kojima će naši predstavnici učestvovati, moguće čak i premijerka. Tema tog skupa biće transparentnost vlada i partnerstvo sa građanima i to bi bio dalji korak saradnje, a očekujemo i posete predsednika, premijera Srbiji, a i moja uzvratna poseta u ovoj godini sigurno - rekao je Dačić.

Šef gruzijske diplomatije Miheil Džanelidze istakao je da mu je ova poseta ponovo pokazala da je “kod braće i sestara” i da su naši odnosi zasnovani na prijateljstvu, na zajedničkim vrednostima i aspiracijama.

- Potpuno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zahvalni smo na principijelnom stavu Srbije prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije. To je od ključnog značaja da nastavimo našu saradnju zasnovanu na principima važnim za naše zemlje i međuarodne stavove - rekao je DŽanelidze.

Kako je dodao, Gruzija je spreman da podeli svoja iskustva sa Srbijom, kao i da veruje u evropsku budućnost i članstvo u EU za obe zemlje.

- To je volja naših naroda, to je važno za nas i nastavićemo saradnju po tim pitanjima -rekao je Džanelidze.

#Gruzija

#Ivica Dačić

#Putovanja

#pasoš

'