separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

POČINJE RESTAURACIJA SIMBOLA BEOGRADA! POBEDNIK BEZBEDNO STIGAO U ATELJE! Ponovo će sa Kalemegdana gledati ka Ušću u februaru (FOTO)


Građani su prethodno imali prilike da izbliza vide "Pobednika" na Kalemegdanu. Ovaj jedinstveni događaj privukao je pažnju mnogih!


Simbol Beograda "Pobednik" nešto malo pre podneva skinut je sa postamenta i za samo nekoliko minuta bezbedno spušten na zemlju. Nekoliko hiljada ljudi pratilo je ovaj nesvakidašnji događaj uživo preko društvenih mreža, a povratak "Pobednika" na svoje mesto očekuje se u februaru. 

RESTAURACIJA BILA NEOPHODNA

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i - osinjak.

Narednih nekoliko sati "Pobednik" je bio izložen na Carigradskom drumu, gde su građani mogli izbliza da ga vide i fotografišu. Ovo je izazvalo veliku pažnju i mnogi su na društvenim mrežama delili fotografije statue i ove jedunstvene prilike da ga, prvi put posle 91 godinu, vide iz neposredne blizine. 

Statua je potom transportovana u Smederevo, u isti atelje vajara Zorana Kuzmanovića, u kojem je restauriran i Spomenik zahvalnosti Francuskoj prošle godine.

PODIGNUT DAVNE 1928. GODINE

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

FIGURA VISOKA 4,25 METARA

Ukupna visina spomenika na Beogradskoj tvrđavi je 17,25 metara. Bronzana figura je visoka 4,25 metra, kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti