separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

RODITELJI BRINITE O DECI: Evo koliko automobili treba da se zagreju do SMRTONOSNE TEMPERATURE!


Svakog leta, širom sveta deca umiru, jer ih roditelji ostave zaključane u vrelom automobilu, često zbog toga što nisu svesni koliko se vozilo brzo zagreje do smrtonosnih temperatura.


Podsetimo, početkom nedelje preminula je četvorogodišnja devojčica koja je prošle nedelje ostavljena u Rovinjskom Selu u automobilu koji se pregrejao na visokim temperaturama, i to više od dva sata. Devojčica je podlegla posledicama toplotnog udara i dehidracije zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

U SAD-u godišnje 37 dece umre zbog predugog boravka u vrućim vozilima

Međutim, takvi slučajevi se ne događaju samo kod nas. Na primer, u SAD-u godišnje prosečno umre 37 dece zbog toga što su predugo ostavljena u vrelim automobilima, piše Live Science.

Upravo su iz tog razloga, odnosno zbog toga što roditelji često nisu svesni koliko brzo se zagreva automobil, naučnici su u okviru istraživanja pod nazivom "Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles" proučavali koliko prosečno treba različitim tipovima automobila da se pregreju tokom vrelih letnjih dana.

Otkrili su kako se vozila brzo zagrevaju kada su parkirana van zaštite hladovine. Temperatura unutar automobila parkiranog na suncu za vreme dnevnih temperatura od 35 stepeni Celzijusa za jedan sat popne se na čak 47 stepeni. Temperatura volana je tada još viša, oko 53 stepena Celzijusa, a sedišta su u proseku 51 stepen.

Automobili parkirani u hladovini prolaze mnogo bolje, ali i u njima ubrzo postane skoro nepodnošljivo. Nakon jednog sata unutrašnja temperatura automobila doseže oko 38 stepena Celzijusa, volan oko 42 stepena, a sedišta 41 stepen.

Deca u užarenim automobilima

Ko god da ostane unutar pregrejanog automobila izložen je riziku od toplotnog udara, koji može biti smrtonosan.

Teško je predvideti koliko je potrebno prosečnom čoveku da doživi toplotni udar; na to utiču mnogi faktori poput starosti, težine osobe, ali zavisi i od generalnog zdravstvenog stanja.

Međutim, deca uglavnom dožive toplotni udar kada njihova telesna temperatura tokom dužeg vremenskog perioda prelazi 40 stepeni. Kada bi se dvogodišnje dete tokom vrućeg letnjeg dana ostavilo u vozilu parkiranom na suncu, najverovatnije bi doživelo toplotni udar za sat vremena, a kada bi automobil bio u hladovini, onda za dva sata.

Šta se dešava u dečijem telu prilikom toplotnog udara

Tokom 60 minuta provedenih u automobilu, telesna temperatura može da dostigne 38 stepeni Celzijusa, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta telesna temperatura može da naraste na 39 stepeni, zbog čega dete počinje da se znoji, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Deca koja boluju od epilepsije mogu početi da se grče.

Nakon 150 minuta, uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

Do 65 minuta provedenih u vozilu dete počinje obilno da se znoji i ima povećan broj otkucaja srca. Dolazi do nesvestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

Nakon 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Autor: Pixabay.com

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti