separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Tunis dobio ulicu u Beogradu - Tablu sa imenom otkrili Dačić, Radojičić i gradonačelnica Tunisa


Tunis je danas dobio ulicu u Beogradu, nakon što je nedavno Srbija dobila ulicu u gradu Tunisu. Tablu novoimenovane Tuniske ulice koja se nalazi na uglu Žarka Pucara i Petra Martinovića na opštini Čukarica svečano su otkrili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin.


Dačić se zahvalio narodu Tunisa za pomoć srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata, za pruženo utočište i pomoć srpskim vojnicima, ranjenicima i civilima.

- Zahvaljujući velikom tuniskom srcu, 52.000 srpskih vojnika se oporavilo i vratilo na front da doprinese pobedi saveznika u ratu. Ostalo je preko 3.700 grobova srpskih vojnika i civila, kojima je Tunis večni dom. Srbija prijateljstvo i pomoć nikada ne može i neće zaboraviti, uz osećanje posebnosti veza sa Tunisom - rekao je Dačić.

On je rekao da na osnovu brojnih, istorijskih veza između naše dve zemlje i naših naroda, kao i sličnosti u spoljnoj politici naših država, možemo graditi odnose ne samo bliže saradnje i još većeg razumevanja, već i odnose strateškog partnerstva. Podseća da je u Tunisu jedna ulica ponela naziv Srbija, kao i da je otkrivena jedna sopmen ploča u Bizerti gde se iskrcala srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

- Prijateljstvo dva naroda zasniva se na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države - rekao je Dačić.

Autor: Tanjug/Printscreen Tanjug video

Radojičić je takođe podsetio da Srbija i Tunis imaju dugu prijateljstvo koje datira još iz Prvog svetskog rata. On se zahvalio toj zemlji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i što priznaje suverenitet Srbije.

- Prijateljstva treba negovati i to što smo otvorili ulicu Srbije u Tunisu i Tunisa u Beogradu govori da negujemo nase prijateljstvo - rekao je Radojičić i dodao da dve zemlje imaju puno oblasti u kojima mogu da sarađuju i da je o tome već razgovarao sa gradonačelnicom Tunisa. 

Gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin rekla je da to što su Tunis i Srbija dobili ulice u Tunisu i Beogradu dokaz je prijateljstva dva naroda. 

Ona je rekla da se sa gradonačelnikom Beograda dogovorila da započne razmena ideja, projekata i iskustava kako bi se to prijatljstvo dodatno ojačalo. Suad Abderahin je, inače, prva žena gradonačlnik Tunisa koja je tu funkciju preuzela posle 60 godina "muškog šefovanja".

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti