separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

IZVOR IZ VATIKANA O TAJNOM  DOKUMENTU - Papa Franja ima dokaz da je Stepinac znao za zločine ustaša!


Tajni dokument, koji otkriva ulogu kardinala Alojzija Stepinca u vreme ustaške NDH, došao je do pape Franje, pišu "Večenje novosti". Iako u Vatikanu, zasad, ne žele da preciziraju o čemu je reč, niti ko je poslao ove papire, visoki izvor iz sedišta Rimokatoličke crkve rekao je za beogradski list da su o svemu obavešteni samo papa i najuži krug njegovih saradnika.


- Može se nagađati da li je reč o jednom ili više dokumenata, ali iz poslednje papine izjave o Stepincu jasno je da se veoma detaljno ispituje da li je on, i na koji način, podržavao ustaške zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, posebno tokom 1941. godine koja je i najspornija u biografiji hrvatskog kardinala - rekao je neimenovani izvor iz Vatikana.

On je dodao da papa Franja želi da dođe do pune istine, bez obzira na to da li to nekom odgovara ili ne, pa radilo se i o crkvi u Hrvatskoj.

- Ako ovaj dokument ili više njih otkriju nešto dodatno o Stepincu i njegovom odnosu sa Pavelićem i ustašama, a što ne bi bilo na čast hrvatskom kardinalu, nikada neće biti proglašen svetim, bar ne za pontifikata pape Fanje - kategoričan je sagovornik "Novosti".

Izvor lista naglasio je da papa nije podlegao pritiscima da brzo odluči da li će potpisati papir, kojim Stepinac treba da postane svetac, ističući da je tih pritisaka bilo od hrvatskih biskupa, "ali ne samo od njih".

On je dodao da su na adresu Vatikana do sada dolazili mnogobrojni dokumenti o Stepincu i da su svi detaljno proučeni, a navodno su se, ističu Novosti, i neke jevrejske organizacije uključile u traganje za istinom, jer je ustaški režim u prvom godinama Drugog svetskog rata ponajviše bio brutalan.

Sagovornik lista iz Vatikana nije želeo da potvrdi da je ključni dokument, o kojem je reč, došao iz arhiva Srpske pravoslavne crkve ili neke njoj bliske crkve, ali, kako navode "Novosti", nije ni isključio tu mogućnost.

- Mnogi detalji iz vremena Pavelićevog režima nisu još poznati, niti dostupni javnosti, ali važni dokumenti postoje. Kriju se i u arhivama velikih država koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu i postoje kanali kako do njih može da se dođe - rekao je neimenovani izvor lista.

Baš ti dokumenti, do sada nepoznati, kako je naglasio, presudni su za dalje papine odluke o Stepincu. 

- Ovaj papa neće pogrešiti, u to treba biti siguran. Mogu ga hrvatski nacionalisti zvati "crvenim papom" iz Latinska Amerike, ali on neće sigurno ništa oko Stepinca prepustiti slučaju - smatra izvor "Novosti".

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti