AKTUELNO

Kako se bliži kraj školske godine, sve više učenika sprema se za putovanja, a roditelje najviše brine kako da plate sve troškove.

Maturske ekskurzije na koje se ide u završnoj godini srednje škole roditelji često počnu da plaćaju već na početku poslednje školske godine, kako bi putovanje koje košta i do 500 evra bilo otplaćeno u što više rata, a samim tim i lakše.

Najpopularnije destinacije za maturantske ekskurzije se godinama ne menjaju i među njima su Italija, Austrija, Češka, Mađarska i Turska. Kako je predviđeno pravilnikom o ekskurzijama, aranžman mora da bude najmanje na bazi polupansiona. Dok su u cenu najčešće uračunati obroci i hotelski smeštaj, učenici sa sobom moraju da nose džeparac za plaćanje ulaznica za muzeje, galerije i slično, a u nekim gradovima se plaćaju i boravišne takse. Popularna destinacija za učeničke ekskurzije, Venecija, na primer, od 1. maja ove godine, uvodi taksu za ulazak u grad.

Foto: Pixabay.com

Za maturske ekskurzije postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni: od prevoznika i profesora do osiguravajućih kuća. Obavezan pratilac grupe na ekskurzijama je doktor koji se plaća po danu, dok cena prevoza zavisi od destinacije.

Cena je nešto manja ukoliko je destinacija bliža. Tako će đaci Zemunske gimnazije, koji će se ove godine uputiti putevima renesanse po severnoj Italiji, za šestodnevno druženje i uživanje morati da izdvoje 42.000 dinara.

Cene ekskurzija u školama manjih gradova su znatno niže kada se uporede sa cenama prestoničkih škola. Na primer, maturanti i učenici trećeg razreda iz Vranja ekskurziju na Krfu plaćaju 20.000 dinara, ali je i putovanje znatno kraće, odnosno traje tri dana.

CENOVNIK:

Budimpešta, Beč: 3 noćenja, 20.000 dinara Rimini, Lido di Jesolo: 6 dana, 39.000 dinara Grčka: 5 noćenja, 40.000 dinara Rim, Firenca, Venecija: 6 dana, 42.000 dinara

Na hotel ide 50 odsto ukupne cene, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Cenu ekskurzije diriguje i period kada se realizuje. Na primer, cene u novembru su znatno niže, ali je tada i vreme lošije. Cena je takođe niža ukoliko je destinacija bliža, pa se tako za Budimpeštu i Beč izdvaja oko 20.000 dinara za tri noćenja, a za Prag i Drezden 500 evra. Putovanje na sever Italije košta između 27.000 i 55.000 dinara. Na sreću, sve ovo je moguće platiti u osam ili devet rata, što znatno olakšava situaciju roditeljima.

Pročitajte još: PINK.RS PROVERIO! ZA MATURU OKO 40.000 DINARA! Evo koliko ZAISTA košta priprema tinejdžera za njihovu najvažniju proslavu

#Cena

#Matura

#Putovanja

'