separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

auto-tech

Korisnici Fejsbuka u Srbiji BESNI! Niko ne može da veruje šta su iz ove društvene mreže uradili! (FOTO)


Društvena mreža nam je promenila granice! Da li mislite da je to slučajno?


Više od mesec dana, svaka objava koja se podeli na Fejsbuku iz Leskovca označena je kao da je poslata sa Kosova, a Vranjanci imaju isti problem duže vremena.

Autor: Printscreen Facebook

Inače, nije prvi put da se na ovoj društvenoj mreži javlja, kako tvrde IT stručnjaci, ovakva greška u algoritmu.

Međutim, među južnjacima na ovoj društvenoj mreži danima kolaju razne teorije zavere da je zapravo u pitanju napad hakera iz Albanije i sa Kosova koji i preko društvenih mreža kroje kartu Velike Albanije, IT stručnjaci sa velikom rezervom gledaju na ovakvu mogućnost.

Oni koji su razgovarali, a koji zahtevaju anonimnost, smatraju da je reč o nesposobnosti domaćih provajdera da reše problem koji, kako tvrde, Srbija ima sa IP adresama, prenosi "Jugmedia".

- Kod nas u Srbiji IP adrese nisu lepo sređene. Svaka zemlja zapravo ima opseg i broj svojih IP adresa. Recimo, telefon, kada se logujete preko njega na internetu, dobija neku IP adresu i on na osnovu nje određuje lokaciju. I tada skoro pa uvek promaši. Odgovor na to bi možda trebalo da da neko iz Telekoma ili MTS-a - mišljenja je sagovornik, koji je administrator brojnih portala na jugu Srbije.

Zbunjena navigacija

Pojedini drugi sagovornici tvrde da su imali sličan problem i sa navigacijama u automobilima.

- Sa suprugom sam se prošle godine vraćala iz Grčke za Srbiju. Bila je velika gužva, nakon što smo prešli makedonsku granicu, pa smo preko navigacije tražili alternativni put do Leskovca. Navigacija nas je uporno vodila na Kosovo. Tada nam je to bilo smešno, ali kada vidim sad i ovu priču sa Fejsbukom, moram da priznam da sam zabrinuta - priča novinarka Violeta Nikolić, prenosi "Jugmedia".

Šta je geolokacioni softver

U računarstvu, geolokacioni softver se koristi za utvrđivanje geolokacije (geografskog položaja) klijenta.

Na internetu, jedan geolokacioni pristup podrazumeva prepoznavanje IP adrese, zatim pronalaženje države (pretraga može i da za rezultate daje tačan grad i poštanski broj, organizaciju ili korisnika kome je dodeljena određena IP adresa.

Autor: Tanjug AP

Postoji određeni broj besplatnih i plaćenih pretplata na geolokacione baze podataka, od nivoa države, pokrajine ili grada, uključujući poštanski broj.

Preciznost vraćenih informacija varira, ali uglavnom je veća kad se posmatranje vrši na nivou države. Uobičajeno je da ove baze podataka sadrže podatke o IP adresi. Ti podaci mogu da se koriste u automatskim sistemima kod kojih geolokacija može da bude korisna, kao što su sistemi elektronske pošte, veb strane, oglasni serveri. Alternativa pronalaženja poštanskog koda države za određenu IP adresu je DNSBL pretraživanje sa udaljenog servera.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti