AKTUELNO

Da li će Srbija dobiti istopolne zajednice i surogat-materinstvo znaće se u decembru. Tada će Komisija za izradu Građanskog zakonika (GZ) početi da čisti alternativne članove iz dela koji se odnosi na porodične odnose, i koji je izazvao najveću pažnju javnosti.

Advokatica Jovanka Zečević kaže da se dosta toga promenilo od prvog Građanskog zakonika koji je donet 1844. i da se danas neke novine definitivno moraju desiti.

- Sve je u pripremi i pitanje je šta će od svega ovoga da se desi. Dobro je da, ono što zakon reguliše, ima i svoju primenu. Verujem da će se upravo o ovome voditi računa - kaže Zečevićeva za Pink.

Foto: TV Pink

Predsednik "Narodne mreže" Vladan Glišić objašnjava da se kroz Građanski zakonik ideološki oblikuje društvo. On podseća da je vanbračna zajednica gotovo izjednačena sa bračnom, te ove elemente treba regulisati pre uvođenja istopolnih zajednica.

Foto: TV Pink

Član Predsedništva SPS-a i gej aktivista Boris Milićević smatra da je važno napraviti politički dogovor oko ovog pitanja.

- Treba da vidimo šta LGBT zajednica može da dobije i očigledno je da ne može da dobije isto što dobija u Britaniji, Skandinaviji, Americi... Pored ovoga, ne možemo da silujemo društvo i ističemo maksimalističke zahteve koji su potpuno nerealni - kaže Milićević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Zečević kaže da bi varijanta "ugovora" bila odlična prelazna varijanta kojom bi se regulisali statusi, prava, smanjila krivična dela.

Glišić ističe da ozbiljna demografska katastrofa danas odnosi žrtve u celom svetu i nada se da će se u budučnosti više insistirati na prirodnim brakovima.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Advokat

#LGBT

#Novo jutro

'