AKTUELNO

Stručnjaci očekuju da BiH treba da vodi bolje osnose sa Srbijom i Hrvatskom, kao svojim prvim susedima.

Opšti izbori u BiH su održani pre osam dana, izborni rezultati su još uvek preliminarni mada je jasno ko su članovi predsedništva i ko je predsednik RS. Sada je pitanje kako će ovi rezultati da se odraze unutar BiH, ali i u odnosu sa Srbijom i Hrvatskom.

Jasno je da je Milorad Dodik pobedio na izborima za sprskog člana u Predsedništvu BiH, a Željka Cvijanović pobedila na izborima za predsednicu RS.

Prof. Predrag Ćeranić dekan fakulteta Bezbednosnih nauka u Banjaluci smatra da je situacija jednostavna, da koaliconi partneri imaju ubedljivu većinu, ali i da postoji jaki signali u okviru stranke SDS-a gde bi moglo doći do promene u stranci, kako kaže, osnivači bi mogli napraviti zaokret i učestvovati u vlasti.

- Vode se razgovori da se napravi vlada gde bi vladajuća koalicija bila ojačana, prvenstveno sa SDS-om. RS iz ovih izbora izlazi jača i osnažena - kaže Ćeranić u Pravcu, dodajući da će ista vlast biti i u Sarajevu i u Banjaluci.

- Odnosi sa Srbijom nakon svega mogu biti bolji nego što su ikada bili - kaže.

- Na neki način demokratski odnos ovih izbora narušen je u Federaciji, jer nije donešen novi izborni zakon koji treba da definiše koji su kantoni kada se bira član hrvatskog predsedništva. To su kantoni sa većinskim, hrvatskim stanovništvo - kaže Dejan Mastilović politikolog, dodajući da su Hrvati prećutno birali svog člana.

- Komšić je do sada prestavljao stranku levice. Posle povratka iz Beograda, gde je bio ambasador, napravio svoju stranku i predstavlja se kao levičar i predstavnik hrvatskog naroda - objašnjava Mastilović.

Kako Ćeranić kaže, sada treba sačekati da rezultati izbora u Republici Srpskoj budu konačni.

#Emisija Pravac

'