AKTUELNO

Milošević je ocenio da se oko te posete podigla drama jer postoji još kandidata za autokefalnost crkve poput Crne Gore i Makedonije.

LPoseta patrijarha antiohijskog i celog Istoka, Jovana X, kojeg u Crnoj Gori danas prati patrijarh SPC Irinej, diplomatska je misija u kontekstu rešavanja problema autokefalnosti tzv. ukrajinske crkve, izjavio je danas sociolog religije Zoran Milošević. Milošević je u izjavi ocenio da se oko te posete podigla drama jer postoji još kandidata za autokefalnost crkve poput Crne Gore i Makedonije.

- Crna Gora ima iste ambicije, da na sličan način (kao tzv. ukrajinska crkva) dobije autkefalnost - u tom smislu svaka borba protiv ukrajinske je i borba protiv crnogorske autokefalnosti - rekao je Milošević.

Podsetio je da se globalno gledano, tako nešto nelegalno ne dešava prvi put. "Na žalost zaboravljeno je da je to urađeno sa rumunskom crkvom. Ona se po modelu Makedonije i Crne Gore odvojila od Srpske crkve, koja je to na kraju priznala. Njihov privi patrijarh ustoličen je tek 1925. godijne iako se Rumunija na istorijskoj sceni pojavila 1856.", rekao je doktor socioloških nauka.

Milošević kaže da i borba za ukrajinsko pitanje može da završi na sličan način, po istom tom modelu.

Zato je, ističe, vrlo važno da se vidi šte će učiniti ruska crkva, koja je u ovom slučaju ukrajinske crkve, oštećena strana.

- Ruska crkva ima više mogućnosti u odnosu na srpsku, suštinski to je udar na svekoliko pravoslavlje i od toga zavisi sudbina pravoslavlja. Ako ostane status kvo, odnosno pravoslavne crkve priznaju autokefalnost Urkajine znači da pravoslavlje neće biti isto i da može da se kreira po želji svetskih centara moći - rekao je on.

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X, koji boravi u višednevnoj poseti patrijarhu srpskom i SPC, boravi danas u Crnoj Gori. Patrijarh Jovan X je prvi put u poseti Crnoj Gori.

#Crkva

#Patrijarh Irinej

#SPC

'