AKTUELNO

Vladimir Rebić apeluje da se svaka sumnjiva okolnost prijavi i ističe da policija reaguje na svaku prijavu temeljno je ispitujući. Podvlači da nema mnogo otmica dece u Srbiji, te da su nestanci maloletnika u više od 90 odsto slučajeva rešeni.

Proteklog petka nova četiri slučaja pokušaja otmice dece prijavljena su u Novom Pazaru i Rumi, za koje se na svu sreću ispostavilo da su bili lažni.  Direktor policije Vladimir Rebić ocenjuje ovo kao "nastavak epidemije" i ističe da je svaki od 14 prijavljenih slučaja otmice tokom oktobra bio, na sreću, lažan.

- Potvrda je usledila nakon ispitivanja i rada i u 99 odsto slučajeva ispostavilo se da su deca izmislila događaj da bi opravdala, recimo, izostanak iz škole ili odlazak na neku lokaciju bez dozvole roditelja. Očigledno je da ovakva praksa dovodi do nesigurnosti građana i panike. Apelujem na roditelje i nastavnike da,  kada primete nešto sumnjivo, to i prijave policiji - kaže Rebić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Ističe da je dobro da deca budu obazriva, ali da se ne sme dozvoliti situacija koju smo imali prethodnih dana - da neko preko društvenih mreža prijavljuje kretanje sumnjivog vozila, čime se vozač, ako je informacija tačna, upozorava.

Kada je reč o prijavama nestanka dece, Rebić kaže da je najveći broj slučajeva onaj kada dete ode iz porodice iz mnogih razloga, a uglavnom zbog nezadovoljstva sopstvenim životom.

- Od svih slučajeva više od 90 odsto je rešeno - kaže Rebić, dodajući da Srbija jeste bezbedna zemlja, pa su tako i naša deca bezbedna.

Kada je reč o proteklom utorku kada je mnogo ljudi izgubilo život na putevima Srbije, Rebić podseća da su se dogodile tri teške saobraćajne nesreće, a da je u dve koje su se dogodile na auto-putu, presudna bila gusta magla.

Foto: TV Pink

Doprinos je i nepažnja vozača koji moraju oprezno da upravljaju vozilom tokom loših uslova. Kontaktirali smo "Puteve Srbije" i REM i pokušavamo da uvedemo sistem da se u svakom vozilu tokom incidentne situacije prekine program koji vozač sluša i pruži mu se informacija o zastojima u saobraćaju, nesrećama ili magli, na osnovu čega bi vozač smanjio brzinu. Kada je reč o drugom udesu, vozač je bio bahat i rešio da svojim teretnim vozilom na nepreglednoj krivini i preko pune linije pretiče drugo teretno vozilo. Vozač iz suprotnog smera nije imao šanse - kaže Rebić.

Ističe da se radi na implementaciji aplikacije koja će jasno opredeljivati mesta na kojima se dešavaju nesreće.

Ceo razgovor sa direktorom policije pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Otmica

#Vladimir Rebić

#deca

'