AKTUELNO

Stav SPC biće poznat naredne nedelje.

Početak prizvavanja autokefalnosti u ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi od strane sinoda Carigradske patrijašije podigao je Moskvu na noge. Predsednik Vladimir Putin zbog toga je sazvao i hitan sastanak saveta bezbednosti, a Ruska pravoslavna crkva saopštila je da će odgovoriti istom merom i odlučno, a odluka Vaseljenske patrijaršije mogla bi da ima i šire posledice.

Verski analitičari smatraju da bi sve ovo mogli Pravoslavlje da dovede do raskola.

Foto: TvPink Printscreen

Katastrofalna odluka po svetsko pravoslavlje, crvena linija je pređena, raskol je legalizovan - prve su reakcije ruske Pravoslavne crkve posle odluke svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije da započne proces davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi. Odluku vaseljanske patrijaršije stručnjaci ocenjuju da je pod uticajem protivnika Rusije.

Dragomir Anđelković politčki analitiča kaže da Carigradski patrijarh već decenijama drži sliku američkog predsednika iznad svog stola.

Foto: TvPink Printscreen

- Jasna je stvar. Vaseljanska patrijaršija je postala sredstvo u rukama Vašingtona i ima pre geopolčitičku nego versku ulogu. Iz tog ugla treba gledati i ovo što se dešava sa Ukrajinom - smatra Anđelković.

Stav SPC biće poznat naredne nedelje, ali od nje se očekuje podrška Moskvi. Ukoliko Ukrajinska crkva dobije autokefalnost, posledice bi mogli da osete i Srbi.

- SPC zalaže se za poštovanje tih kanonskih poretka i nisu saglasni sa onim što radi Carigradska patrijaršija. Pre svega da bi se očuvali jedinstvo pravoslavne crkve. Makeodnska ili Crnogorska pravoslavna crkva će biti sledeće na redu i da na isti način dobiju svoju autokefalnost - kaže Draško Đenovije sociolog religije.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji mogućnost da baš zbog Ukrajine izbije raskol i da se pravoslavlje podeli na dva dela. Gde bi jedan deo predvodio Vasiljanski patrijarh, a drugi deo bi bio pod uticajem Moskovskog patrijarha - Željko Injac verski analitičar.

Pristajanje na stvaranje novih nacionalnih crkava kao i insistiranje na nepodudarnost crkvenih i državnih granica jeste stav koga se drže mnoge patrijaršije uključujući i moskovsku. Ujedno to je stav i SPC koja ima dobre odnose i sa jednom i drugom crkvom.

#Crkva

#Srpska pravoslavna crkva

'