AKTUELNO

Novorođenče koje je pre dva dana pronađeno ispred crkve u Čajetini je zbrinuto u Užičkoj bolnici, a brigu o njemu preuzeće Centar za socijalni rad.

U utorak, nešto posle 6:30 časova, dete zamotano u belu tkaninu pred vratima crkve Svetog Arhangela Gavrila, u zlatiborskoj varošici, pronašla je meštanka Nada Milošević, pošto je njen pas, kog je na povocu izvela u šetnju, osetio "nešto" i vlasnicu bukvalno uvukao u crkvenu portu.

Foto: TvPink Printscreen

- Beba je plakala, čime je davala očigledne znake života, što je donosilo ipak nekakvu radost. Iako je ostavljena i supštena tu, plač je značio da je živa. Meni je to davalo nadu da će sve da izađe na nešto dobro, na bolje - rekla je Nada Milošević, meštanka.

Foto: TvPink Printscreen

Da beba osvane na crkvenom pragu nisu zapamtili ni najstariji meštani Čajetine, ali se slažu da je to ipak bilo najbolje mesto da se ostavljeni dečak nađe i da mu se ukaže pomoć.

- Taj koji je ostavio bebu znao je da će u ranim jutarnjim satima ili sveštenik ili njegov pomoćnik pronaći dete i preuzeti određene mere da se dete prihvati od doma zdravlja i dalje - rekao je meštanin Čajetine.

Foto: TvPink Printscreen

Druga meštanka smatra da dete sigurno nije ostavljeno da bi mu se dogodilo nešto loše, nego da bi ga, kako kaže, neko pronašao i udomio.

Ostavljena beba hospitallizovana je u Užičkoj bolnici i nema zdravstvenih problema.

Foto: TvPink Printscreen

- Opšte zdravlje bebe na samom prijemu je bilo zadovoljavajuće. Beba je bila dobre vitalnosti i urednog kliničkog nalaza po sistemima. Nemamo podatak kako je beba zbrinuta u prvim minutima po rođenju, i moramo biti obazrivi jer postoji velika mogućnost da dođe do infekcije - rekla je Nataša Đurković, načelnik neonatalogije u Užičkoj bolnici.

Foto: TvPink Printscreen

Brigu o dečaku koji pronađen ispred crkve u Čajetini preuzeo je Centar za socijalni rad, a mnogi meštani već su se oglasili sa željom da tom dečaku pruže topli dom.

#Beba

#Crkva

'