AKTUELNO

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ prof.dr Milovan Bojić nakon godinu dana na mestu prvog čoveka ove prestižne kardiološke klinike izjavio je da je uspeh Instituta zadovoljavajući i da nema nijedne intervencije na svetu koja se u kardiovaskularnoj medicini na Dedinju ne može uraditi.

- Hteo bih da kažem da smo proteklih godinu dana kuću vraćali u neke tokove koje zahteva sadašnje vreme. Ona nažalost nije bila akreditovana, nije prošla zdravstvenu akreditaciju. To je neverovatno za ustanovu koja je devedesetih godina prva u Srbiji bila nosilac ISO standarda - kazao je Bojić za Novo jutro televizije Pink.

Kako dodaje, sada je ostao samo tehnički deo posla da se zdravstvena akreditacija završi.

- Institut je bio izgubio i svoju naučnu akreditaciju. Završili smo i taj deo posla, koji nimalo nije lak, administrativne su procedure, do konačne akreditacije, da Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje vrati naučno-istraživačku delatnost kao aktivnost svog instituta, čime će kroz naučno-istraživačke projekte moći bolje da prihoduje - izjavio je Bojić i dodao:

Ono što je važno je da smo srpskoj medicini podarili osam novih procedura koje se ranije u Srbiji nisu nikada izvodile i to je prilika da naši pacijenti više ne moraju ići u inostranstvo. Nema praktično nijedne intervencije na svetu koja se u kardiovaskularnoj medicini na Dedinju ne može uraditi - rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima uređene su pravna, ekonomska i tehnička komponenta Instituta.

Foto: TvPink Printscreen

- Postavili smo ih kao jedan ozbiljan servis koji treba da prati ovako ozbiljnu ustanovu koja prihoduje ogromna sredstva i koja radi izuzetno značajnu i osetljivu delatnost. Sa tog stanovišta možemo da budemo zadovoljni - kazao je Bojić.

On dodaje da je ovaj Institut ustanova koju je najmanje napustilo doktora i medicinskih sestara u Srbiji.

- To potvrđuje da je naša vizija razvoja Instituta Dedinje kao nacionalnog centra za lečenje srca i krvnih sudova učinila da ti ljudi imaju izvesnost i perspektivnost da ostanu ovde i da imamo bolja vremena - rekao je Bojić i dodao:

Transplantacioni program je, ne mojom greškom, nekako zamro na institutu. Došli smo do sredstava neophodne medicinske opreme, bez utroška od sponzora, želeći da se taj program oživi. Postojalo je veliko interesovanje pacijenata, međutim, do sada u tome nismo uspeli - izjavio je Bojić.

Kako kaže, neko ne poštuje odluku ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je lično potpisao da Institut Dedinje može da radi transplantaciju srca, a to se ne sprovodi.

- Danas sam uvaženom ministru zdravlja napisao pismo da je neko jači od njegove lične odluke, a da naši pacijenti trpe. Mi činimo nadčovečanske napore da pacijente spasimo, da ostanu u životu, međutim, to je teška bolest, terminalna srčana slabost - kazao je Bojić.

#Dedinje

#Milovan Bojić

'