AKTUELNO

Vest da se "američki virus" pojavio kod mališana u Obrenovcu uznemirila je brojne roditelje, ali epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne "američki", već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, Foot and Mouth Disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.

Direktor Doma zdravlja Obrenovac Bojan Pešić kaže da su pre mesec dana imali epidemiju lokalnog tipa u vrtiću "Veseljko", gde je od bolesti ruku, stopala i usta obolelo 22 dece, a epidemiolog Biljana Begović Vuksanović iz GZ Z Z da prvi put čuje da je uzročnik te bolesti nekakav "američki virus".

- Bolest ruku, stopala i usta jeste virusno oboljenje, ali prvi put čujem da je uzročnik nekakav 'američki virus'. Bolest izaziva virus iz grupe enterovirusa - kaže Begović Vuksanović.

Ona pojašnjava da se bolest najčešće javlja kod dece do pet godina i da je karakteriše osip po stopalima, rukama licu, te je zbog toga i dobila naziv bolest ruku, stopala i usta.

- Bolest obično prolazi sa blagim ili čak nikakvim simptomima. Može se javiti osip, malaksalost, gubitak apetita, gušobolja - pojašnjava Begović Vuksanović i navodi da se virus prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a da inkubacija traje tri do sedam dana.

U isto vreme kada je u obrenovačkom vrtiću "Veseljko" obolelo 22 dece, bila je epidemija i u vrtiću na Novom Beogradu gde je obolelo sedam mališana.

Prošle godine u Beogradu su bile dve epidemije bolesti ruku, stopala i usta, a u 2016. godine sedam, uglavnom u predškolskim ustanovama.

#Virus

#Vrtić

'