AKTUELNO

Kako kaže, ovo je nemoguće i u domenu naučne fantastike, jer je metan sam po sebi gas koji vrlo brzo isparava.

Informacija da je metan došao u dodir sa pijaćom vodom na Makišu je netačna i zlonamerna, jer nemoguće je da metan dođe u dodir sa vodom, kazao je danas direktor JKP Beogradske vode i kanalizacije (BVK) Dragan Đorđević.

Đorđević je u izjavi za Tanjug kazao da je informacija koja je kružila društvenim mrežama, a u kojoj se kaže da je metan, koji je i kancerogen, došao u dodir sa vodom nemoguća, jer je metan gas koji brzo isparava.

- To nije moguće ni u domenu naučne fantastike, jer je metan sam po sebi gas koji vrlo brzo isparava. Očigledno je da je neko pokušao da koristi društvene mreže da bi proturio informaciju koja u sebi treba da ima sasvim drugu konotaciju, a to je da uznemiri javnost i izazove paniku - kazao je Đorđević.

Dodao je da se kvalitet sirove vode proverava na proizvodnim pogonima BVK, kojih ima pet, te da u njima postoje posebne laboratorije u kojima se obavlja ispitivanje kvaliteta sirove vode.

- Provere se odvijaju kontinuirano u toku celog dana tako da mi u svakom trenutku znamo koji je kvalitet sirove vode i u skladu sa tim preduzimamo odgovarajuće mere - kazao je Đorđević.

Ističući da BVK postoji 126 godina, Đorđević je kazao da za sve vreme postojanja tog preduzeća nikada nije bilo problema sa kvalitetom pijaće vode koja se isporučuje građanima, te da se BVK bavi isključivo distribucijom vode koja je ispravna za ljudsku upotrebu.

- Onog momenta kada bi se desilo da voda nije ispravna za piće, ona ne bi ni bila puštena u upotrebu, niti bi postojala bilo kakva mogućnost da dođe do potrošača, odnosno da bude korišćena od strane naših potrošača - istakao je Đorđević i dodao da BVK kontroliše gradski Zavod za zaštitu javnog zdravlja, koji vrši i nezavisnu kontrolu, te da i jedne i druge kontroliše Ministarstvo zdravlja.

Kako je naveo, sa vodom koja se proizvodi na Makišu snabdeva se najveći deo Beograđana, dok se jedan manji deo snabdeva sa proizvodnog pogona Bežanija.

#Beogradski vodovod i kanalizacija

'