AKTUELNO

Predsednik Opštine Smederevska Palanka istakao je da je u četiri sela proglašena vanredna situacija i da se očekuje pomoć države, jer Opština sama ne može da pomogne u sanaciji posledica katastrofalnog nevremena.

Smederevsku palanku juče je zahvatilo jako nevreme, a predsednik ove opštine Nikola Vučen izjavio je da je u selima Golobok, Vlaški Do, Grčac i Azanja sinoć proglašena vanredna situacija.

- Imali smo 55 litara padavina po metru kvadratnom, grad je bio veličine pesnice i veći. U gruboj proceni i prema prvim informacijama sa terena na više od 1.200 domaćinstava krovovi su potpuno uništeni, a nema ni struje. Šteta je ogromna i situacija je katastrofalna - kaže Vučen za Pink.rs.

Šteta na usevima je, kako ističe, stoprocentna

- Pšenica, kukuruz, voće, sve je sravnjeno - kaže Vučen.

Opštini sada predstoji da sanira štetu, te je u konstantnoj komunikaciji sa Vladom Srbije. Obaveštene su, ističe Vučen, sve nadležne državne institucije.

- Bez pomoći Vlade ne bismo mogli da funkcionišemo. Očekujemo pomoć, ali prvo moramo da izađemo sa procenama. Imamo 13 komisija koje su na terenu i preko 20 ljudi koji popisuju štetu i rade procenu na stambenim objektima. Uništene su i štale, dakle nevreme je sve upropastilo - kaže Vučen.

Kako ističe, sve što je Opština mogla da uradi, već je preduzela.

- Sve što je do nas, učinjeno je. Svi kapaciteti su aktivirani i štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i saniraju kvarove - rekao je predsednik opštine.

Stanovnici su u velikom strahu jer se, prema prognozama meteorologa, olujno nevreme najavljuje i za danas.

Opština Smederevska Palanka pokušava da finansijski "ispliva" budući da je, prema pisanju medija, kasa potpuno devastirana.

Prema pisanju portala Embargo.rs, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i bivši predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić Kena ostavio je opštinu na čijem je bio čelu do pre tri godine pred bankrotom sa dugom od dve milijarde dinara, koji je u međuvremenu, zbog zateznih kamata, sudskih troškova i troškova izvršitelja narastao na neverovatnih četiri milijarde dinara.

Fotografije posledica strašnog nevremena koje je juče zahvatilo Smederevsku Palanku pogledajte u nastavku:

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

#Nevreme

#Oluja

#Radoslav Milojičić Kena

#Smederevska palanka

'