AKTUELNO

Povodom predstavljanja infrastrukturnih i projekata iz oblasti kulture koje realizuju Pokrajinska vlada i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ na teritoriji Fruške gore, danas je u Sremskim Karlovcima održana konferencija pod nazivom „Buđenje Fruške gore“.

Istakavši da je Fruška gora za AP Vojvodinu mnogo više od geografskog toponima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izjavio je da je jedan od strateških ciljeva vlade, na čijem je čelu, ulaganje u obnovu i razvoj Fruške gore.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Važna kulturna uporišta koja ovde traju vekovima, kao i svi oni koji su tu kulturu stvarali decenijama unazad, poput Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na vrednostima koje su nam ostavili - izjavio je Mirović.

Značaj Fruške gore ogleda se i kroz postojanje srednjovekovnih pravoslavnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara srpske duhovnosti i kulture, stoga će u fokusu Pokrajinske vlade biti i očuvanje i oživljavanje tih večnih svedoka naše istorije, rekao je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Sve ovo Frušku goru kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju čini i činiće dostupnijom i privlačnijom i domaćim i stranim turistima - rekao je Mirović.

On je podsetio na značaj rekontrukcije puta od Banstola do Sremskih Karlovaca, koja će, kako je istakao, pomoći razvoju turizma i održavanju Fruške gore u svim njenim segmentima, kao i na radove na izgradnji deonice Beograd – Novi Sad.

- Mnogo je posla pred nama, da bi Fruška gora bila bliža i atraktivnija. Ukoliko svako od nas ugradi sebe u buđenje Fruške gore, ona može vratiti stari sjaj, stari oreol, ona može biti ono o čemu smo sanjali godinama - ističe Mirović.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković rekao je da je projekat Evropska prestnica kulture prilika da pokrenemo nov društveni potencijal, kako bi Fruška gora bila dostupnija, vidljivija i privlačnija.

#Igor Mirović

#Vojvodina

'