AKTUELNO

Ministar zdravlja obišao novu salu koju je, kako je istakao, finansiralo Ministarstvo zdravlja sa 73 miliona dinara, a dodatnih 10 miliona dinara je uloženo za sređivanje prostorija, čiji su zidovi obloženi olovom.

U Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa" danas je u rad puštena nova angio-sala za interventnu kardiologiju, u koju je Ministarstvo zdravlja uložilo 73 miliona dinara. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je novu salu obišao sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Vladimirom Đukićem i osobljem bolnice, izjavio je da je reč o najsavremenijoj angio-sali ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

- Svi pacijenti koji dožive infarkt, biće primljeni u novu angio-salu svakog dana od 7 do 19 časova, ali i svaku drugu noć kada nije dežurna Zemunska bolnica - istakao je Lončar.

Foto: Tanjug

On je objasnio i da nova tehnologija angio-sale omogućava zaposlenima da uz pomoć skenera i drugih dijagnostičkih metoda imaju sliku celokupnog rada srca, a to će im, kaže ministar, doprineti da urade i dodatne intervencije.

Lončar je podsetio da KBC "Bežanijska kosa" ima već jednu angio salu, ali koja je često bila zazeta, te da će od sada pacijenti koji dožive infarkt biti odmah zbrinuti u novu salu, bez čekanja.

Ovde je urađen i novi lift, što znači da pacijent, kojem je dijagnostikovan infarkt, direktno iz kola hitne pomoći dolazi u angio-salu - ukazao je ministar i dodao da je brzina intervencije jako bitna, jer ako se "dođe na vreme i ako se pacijent odmah stentuje, oporavak traje dosta kraće u odnosu na pacijente kod kojih intervencija nije izvršena na vreme".

Foto: Tanjug

Još jedan u nizu nekadašnjih problema koji će rešiti nova angio sala, jeste da u KBC "Bežanijska kosa" više neće biti liste čekanja za pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima, poručio je ministar i dodao da će Ministarstvo preko RFZO preusmeravati i druge pacijente da dolaze u KBC.

Ministar je ukazao da su na radu u novoj angio-sali zaposleni mladi lekari, koji su dobili specijalizaciju, ali i koji su obučeni za rad na najnovijoj opremi. Prema Lončarovim rečima, angio-salu finansiralo je Ministarstvo zdravlja sa 73 miliona dinara, a dodatnih 10 miliona dinara je uloženo za sređivanje prostorija, čiji su zidovi obloženi olovom.

- To nije jeftino, ali kada pogledate koliko će nova angio-sala spasiti ljudskih života, ne možemo reći da je skupo, jer je najskuplje ljudsko zdravlje - podvukao je ministar.

Foto: Tanjug

Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", zahvalila je ministru i Ministarstvo zdravlja što su toj bolnici omogućili da ima svetske uslove za lečenje pacijenata.

- Na taj način, i mi ćemo moći na najmoderniji način da pružimo zdravstvenu negu i lečenje pacijentima sa akutnim infarktom miokarda, ali i pacijentima kojima je neophodna ugradnja najsavremenijih aparata radi poboljšanja srčane funkcije - zaključila je Zdravković.

#KBC Bežanijska kosa

#Zlatibor Lončar

'