AKTUELNO

Sujeverje je u Srbiji i danas veoma rasprostranjeno. Svima su poznata verovanja o crnoj mački, petku 13. i prolasku ispod merdevina, ali je pitanje zašto verujemo u takve stvari i da li su to samo bapske priče ili u njima ima i istine.

Etnolog prof. dr Vesna Marjanović objašnjava da sujeverje ne postoji i da je to samo bio način da ljudi objasne pojeva i dešavanja koja su im važna, a za koja nisu imali objašnjenje.

- Sve što se kosi sa pravilima crkve, crkva je to proglasila sujeverjem - rekla je Marjanović gostujući u "Novom jutru“.

Foto: RTV Pink

Komentarišući verovanje da je kada grmi i seva Bog ljut, ona je ukazala da tada baka sa uskršnjim jajetom izlazi na prag kuće i doziva utopljenike jer se verovalo da svako ko je nasilnom smrću i nekim neprirodnim načinom otišao sa ovog sveta može da pomogne u takvim situacijama.

Ona je dodala da su mnoga verovanja, poput petka 13. preuzeta i iz drugih kultura.

- U našoj tradicionalnoj kulturi i u svesti su zapravo parni brojevi povezani sa kultum mrtvih i pokojnicima, a neparni su zapravo dobri brojevi, kao što su brojevi 3 i 9 - navela je Marjanović.

Prema njenim rečima, porodice i danas traže način da se zaštite - pa se deci vezuje crveni konac kao što su to činile naše bake ili im se jedna čarapica oblači naopako.

Foto: RTV Pink

Neuropsihijatar prof. dr Dijanom Lazić- Puškaš ističe da magijsko arhaično mišljenje daje objašnjenje na vrlo konkretnom nivou o nečemu što čovek ima potrebu da razume.

- Kada se čovek razboli, vraća se u stanje regresije, niže nivoe fukcionisanja - dodala je Lazić- Puškaš i primetila da u momentima nemoći mnogi pribegavaju različitim magijskim ritualima.

#verovanja

'