AKTUELNO

Psihijatar prof.dr Jovan Marić rekao je da je u psihijatriji definisano šta je muški, a šta ženski homoseksualizam.

- Transseksualizam je osoba koja oseća da je pogrešno rođena u anatomskom smislu, mentalno se oseća drugačije. Najčešće takve osobe menjaju pol - objašnjava Marić za Novo jutro televizije Pink.

Foto: Printscreen

On dodaje da pokušava da se razbije tradicionalna srpska porodica.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović rekao je da postoji tradicija, kultura i to milenijumima unazad, a da je pojava uvođenja neutralnog seksualnog opredeljenja terror većine nad manjinom.

Foto: Printscreen

- Ako imate jednu presudu koja je rekla da ne postoji neutralni pol, što smo se složili, struka je rekla da ne postoji, ako imate kod nas ustavom definisano da imamo dva pola, ako imate definisan brak, kao zajednicu muškarca i žene, ukoliko po porodičnom zakonu imate definisano da su roditeljsko pravo imaju majka i otac, dakle, sve zakonske norme i sva tradicija i kontrola ne samo Srba, već i drugih evropskih naroda govori u prilog tome smo mi ljudi koji priznajemo dva pola - kazao je Parović.

Član Predsedništva SPS-a Boris Milićević, povodom mogućeg uvođenja neutralnog seksualnog opredeljenja, rekao je da to nije uslov Evropske unije, već Saveta Evrope čiji smo mi član.

Foto: Printscreen

- Mi smo članica Saveta Evrope već 15 godina. Evropski sud za ljudska prava je 2017. godine doneo presudu kojom se traži od država da zakonski regulišu pitanje rodnog identiteta transrodnih osoba, odnosno upis njihovog rodnog identiteta u dokumenta. Ono što je vrlo bitno u toj presudi to je da je Evropski sud za ljudska prava zahtevao da se u zakonskim rešenjima omogući da te osobe mogu da iskažu svoju promenu pola, odnosno da se iskažu rodno bez operacije - objašnjava Milićević.

Kako dodaje, u Evropi postoji 20 zemalja u kojima je uslov za to sterilisanje i operacija promene pola, a 30 zemalja i šest teritorija u Evropi već omogućuju to transrodnim osobama.

#Homoseksualci

#Psihijatar

'