AKTUELNO

Ideja je se na samitu u Sofiji potpiše izjava zemalja Zapadnog Balkana sa EU o ukidanju rominga, što bi predstavljalo spremnost Unije i regiona da se uđe u taj proces, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomuinikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da su pregovori o ukidanju rominga u EU trajali 10 godina, jer je u pitanju ogroman novac koji treba da izgube telekomunikacioni operateri.

-Šteta za telekomunikacione operatere je bila više milijardi evra, niko neće da se odrekne te dobiti. Mi smo u tri navrata se obraćali Evropskoj komisiji i bili odbijani - pojasnio je ministar.

Sada, kako je kazao, postiji inicijativa Bugarske, kao predsedavajuće EU, da se za Zapadni Balkan ukine roming, što je pozitivan politički signal.

- EU je potreban rezultat stalnih sastanaka sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Ideja je, pretpostavljam, da se pokaže da svi građani imaju veliku korist od toga - rekao je Ljajić.

Sa Albanijom na zajedničkoj turističkoj ponudi

Suština potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Albanije jeste da se kreira jedna nova turistička destinacija koja povezuje zemlje regiona za turiste iz prekookeanskih zemalja, reakoa je Ljajić. Kako je ukazao, sporazum predstavlja izraz političke volje dve zemlje da zajednički rade na kreiranju zajedničke ponude. - Imate turiste iz Kine, Japana koji žele da posete više destinacija. U Kini su najprodavaniji aranžmani koji nude zajedno Francusku, Italiju i Španiju. Neće turista iz Kine da dođe da vidi samo Beograd - pojasnio je ministar. Ljajić kaže da geografski moramo da se orjentišemo na zemlje iz okruženja i da se napravi zajednički jedan nov turistički proizvod kako bi privukli goste sa prekookeanskih tržišta.

#EU

#Rasim Ljajić

#Roming

'