AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama u četvrtak, 17. maja, biće obeležena slava grada Beograda, Spasovdan, a ovogodišnji domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, kaže da je velika čast i obaveza slaviti taj praznik.

- Kao domaćin slave pozivam sve Beograđane da dođu na liturgiju i učestvuju u litiji, da zajedno prođemo kroz naš grad, osveštamo ga zajedno sa sveštenicima i patrijarhom srpskim Irinejem i da se na taj način pomolimo za uspešan dalji život i napredak našeg grada - rekao je Vesić na konferenciji u Starom dvoru.

On je naveo da Beograd već 615 godina sa ponosom slavi Spasovdan, od 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd glavnim gradom Srbije.

- Ima i drugih gradova u Evropi koji slave svoje svece i imaju svoje litije, ali mislim da malo gradova u Evropi ima ovako dugu tradiciju. Naravno, svih ovih godina nije bilo isto, bilo je vremena kada se slava nije slavila javno, ali Beograđani su je slavili na svoj način. Od 1992. godine ponovo slavimo Spasovdan onako kako su ga slavili naši preci i kako to zaslužujemo - rekao je Vesić.

On je istakao da je Spasovdan važan praznik za grad Beograd i slava svih Beograđana.

- To nije slava ni Srpske pravoslavne crkve, ni Uprave grada Beograda. To je slava Beograđana i mi je sa ponosom, zajedno sa našom crkvom, slavimo. To je, pored porodične slave, druga slava svakog Beograđanina. Ove godine u proslavi će biti više dece, učestvovaće škole, strukovna udruženja, sportska društva i želimo da u narednim godinama to bude još prisutnije - rekao je Vesić.

Istakao je da je Spasovdan jedan od osam praznika koji je posvećen Hristu i da je velika čast i obaveza slaviti taj praznik.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da će proslava Spasovdana početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a nakon toga sledi litija koja će se, dodao je, kretati istom trasom kao i prethodnih godina.

Foto: Grad Beograd

- Krećemo ispred same Vaznesenjske crkve ulicom kneza Miloša, zatim Ulicom srpskih vladara, a prvo stajanje će biti kod Terazijske česme, odnosno ispred hotela Moskva gde će biti čitana prva molitva za dobrobit i blagostanje našeg glavnog grada. Zatim nastavljamo knez Mihailovom ulicom, spuštamo se Pariskom do Saborne crkve gde će biti drugo stajanje i druga molitva - naveo je on.

Dodao je da će se litija potom kretati Brankovom ulicom, Ulicom kraljice Natalije, do do Vaznesenjske crkve gde se zatvara krug i završava litija.

- Ulice će biti zatvarane naizmenično, tako da neće biti potpune obustave, a broj učesnika u litiji će biti proširen. Mislimo da je litija okupljanje u zajedništvu svih Beograđana, a narednih dana bićemo svedoci i velikog sportskog dogadaja koji će dovesti mnogo stranaca u naš grad, tako da će to biti idealna prilika da i oni vide kako Beograd obeležava svoju slavu - rekao je Mladenović.

On je dodao da će tradicionalno, u popodnevnim satima, biti organizovan i svečani prijem u Starom dvoru.

Starešina Vaznesenjske crkve, otac Arsenije Arsenijević, izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu i gradskom menadžeru što se čine napori da se gradska slava omasovi.

- Slaveći Spasovdan, slavimo radostan dan za Beograd kada svi treba da se okupimo i budemo zajedno. Litija nije obična šetnja, već je njena suština molitveni hod za žive i mrtve i osveštavanje Beograda. Verujem da će oni koji budu došli poneti sa sobom takav utisak koji će ih privući da stalno dolaze u Beograd - rekao je on.

#Andreja Mladenović

#Beograd

#Goran Vesić

#Spasovdan

'