AKTUELNO

Hrvatska ministarka kulture Nina Obulje Koržin izjavila je da je Nikola Tesla hrvatski naučnik srpskog porekla. Upravo je namera Hrvatske da Nikolu Telsu na predstojećoj svetskoj izložbi ’Dubai expo 2020’ predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora, na šta je reagovalo i srpsko resorno ministarstvo.

Nikola Tesla je postao jedini Srbin koga se Hrvatska ne odriče.

- Kako je rekao jedan mladi hrvatksi istoričar "Hrvati nikada neće voleti Srbe i nikada neće shvatiti da im Srbi nisu neprtijatelji". To je večiti jaz koji postoji, a ako nije rat onda je u pitanju kićenje tuđim, u ovom slučaju srpskim perjem - rekla je predsednica Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle Milka Kresoje, i dodala da je Tesla najbriljijantniji um koji je hodao planetom, i da mi koji smo iz Srbije imamo čime da se ponosimo.

Prema njenim rečima, ne treba mi, niti bilo ko da veruje ministarki kulture hrvatske, već onome što je Tesla govorio. Ona dodaje još i to da se Nikola Tesla nikada nije odrekao svog srpstva, kao i da je to negovao, i da mu je to prijalo. Kresoje kaže da je Tesla govorio ’ja sam Srbin, i tamo preko mora ostajem Srbin“.

Foto: TvPink Printscreen

Direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Šrtbac je rekao da Hrvati ne samo da svojataju Nikolu Teslu, već da oni svojataju i sve što je srpsko i što vredi nešto.

- Mi bismo ovde trebalo da povedemo računa jer su oni sve naše što su mogli prisvojili. Veliki problem u Hrvatsjoj jeste snažna negativna indoktrinacija mladih prema Srbima – objasnio je  i dodao da se već u predškolskim ustanovama počinje sa ovom indoktrinacijom, kao i da svi segmenti društva utiču na to.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, u Hrvatksoj je snažan uticaj hrvatske katoličke crkve, koji je bio moćan i tokom Titove Jugolsavije i komunizma. Ona je i danas veoma važan segment života, i kroz svoje resurse ona oblikuje način razmišljanja i mržnju i strah koji Hrvati imaju prema Srbima, a koja počiva na lažnim informacijama i krojenoj istoriji.

Foto: TvPink Printscreen

Predrag Marković, istoričar, je istakao da u celom svetu znaju da je Nikola Tesla Srbin, kao i da je u mnogim filmovima i serijama širom sveta predstavljen kao Srbin.

- Tesla je bio čovek koji je bio iznad lokalnih svađa, on bi trebalo da bude simbol zajendištva. Problem je u licemerju htvatske administracije koja je sve Srbe izbrisala iz svojih registara, a Teslu, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića želi da prisvoji kao samo svoje -  naveo je Marković i dodao da je Tesla bio veliki srpski rodoljub, odrasto na narodnim pemama Srbije.

Kako on objašnjava Tesla je imao takvo detinjstvo u kom je bio okružen svim onim srpskim vrednostima koje držimo dragim. Uz oca, koji je bio pravolsavni sveštenik i majku koja ga je učila srpskim narodnim pesmama, on je zauvek ostao Srbin gde god da je bio.

Foto: TvPink Printscreen

#Hrvatska

#Nikola Tesla

#Sukob

'