AKTUELNO

Stanovi u Radničkoj ulici opremljeni su po svim standardima potrebnim za jedno domaćinstvo, potrebno je samo da deca u stanove unesu svoje lične stvari.

U Radničkoj ulici na Čukarici obezbeđeno je šest dvosobnih stanova za decu bez roditeljskog staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite od čega u tri stana već živi petoro dece, jedan je spreman za useljenje, a preostala dva su u pripremi i očekuje se da će biti završena do kraja godine.

- Grad svakodnevno širi spektar svojih usluga koje nudi korisnicima socijalne zaštite kako bi se približili civilizacijskim vrednostima i pomogli korisnicima socijalne zaštite da iz stanja socijalnog staranja pređu u normalan život - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je danas obišao jedan od stanova u Radničkoj ulici.

Naveo je da je reč o stanovima za decu koja izlaze iz hraniteljskih porodica, odnosno iz domova.

- Ta deca imaju pravo dve godine da žive u ovakvim stanovima, a prvih godinu dana Grad Beograd im daje polovinu prosečnog ličnog dohotka, a prosečan lični dohodak u Beogradu je oko 67.000 dinara. Tu pomoć im dajemo kako bi prvih godinu dana mogli da se snađu, dok ne nađu posao - pojasnio je Vesić.

Foto: Promo/Beoinfo

Podsetio je da je do sada oko 50-oro dece prošlo kroz takav vid usluge i istakao da će se Grad i u narednom periodu truditi da bude više ovakvih stanova.

Naveo je da se radi na tome da gradska komunalna preduzeća prime ovu decu na praksu i da im se na taj način omogući da eventualno nađu zaposlenje, kako bi mogli normalno da žive od svog rada.

- Takođe, pozvaću kompanije sa kojima sarađujemo, a ima dosta društveno odgovornih kompanija koje su se već odazivale na slične naše pozive poput onog da zapošljavaju žene iz Sigurne kuće...da i oni otvore svoja vrata i pruže šansu ovoj deci kako bi mogla da rade, zasnuju svoje porodice i normalno da žive - dodao je Vesić.

Foto: Promo/Beoinfo

- Ovo su najranjivije grupe naših sugrađana zato što se, kada deca izlaze iz sistema socijalne zaštite, iz domova i hraniteljskih porodica, postavlja pitanje gde će dalje i ko će im pružiti pomoć i podršku. Zato je tu Grad Beograd koji im na ovaj način omogućava da imaju svoj životni prostor - rekla je Stanisavljević.

Direktorka gradskog Centra za socijalni rad Zorica Pavlović je rekla da je uloga te ustanove da, osim usluge privremenog stanovanja i materijalne podrške, za decu bez roditeljskog staranja koja izlaze iz sistema socijalne zaštite obezbedi i uslugu savetnika.

- U trenutku kada se osamostaljuju, u najkritičnijem periodu života kada zaista treba samostalno da nastave život, mogu da žive u ovim stanovima i imaju materijalnu podršku, ali imaju i uslugu savetnika koji je tu da im se nađe u odlučivanju o daljim koracima u životu - dodala je ona.

#Goran Vesić

'