AKTUELNO

Vrednost radova u Institutima u Sremskoj kamenici je 6,5 miliona evra.

U Vojvodini od početka 2020. godine više neće biti lista čekanja za zračenje jer će tada u funkciji biti ukupno šest akceleratora, odnosno aparata za zračenje, od toga pet u Institutu za onkologiju i jedan u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

To je danas najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem, posetio Institutute u Sremskoj Kamenici, gde su u toku radovi na proširenju kapaciteta te zdravstvene ustanove, a koji podrazumevaju dva nova akceleratora, jedan skener (CT simulator) i svu prateću opremu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Radovi su u toku, za pacijente imamo obećanje da će do 30. novembra, ovo sve biti gotovo. Orpema je sva stigla, ovde se rade dva akceleratora, skeneru, svoj pratećoj opremi, plus građevinski radovi, koji nisu nimalo jednostavni, jer da bismo postavili svu ovu orpemu, postoje posebne procedure koje mroaju da se sprovedu, jer ovi aparati mogu samo u tim uslovima da rade", rekao je ministar Lončar.

On kaže da je njima najvažnije da se pacijenti javljaju na vreme lekaru, kako bi se na vreme otkrile neke od najteših bolesti, poput karcinoma i kako bi lekari mogli što pre da ih izleče od malignih bolesti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zbog toga je, ističe, važno da u zdravstvenim ustanovama budu obezbeđeni najsavremeniji uslovi za lečenje najtežih bolesti.

"Za ovo vreme, od kako je ova garnitura ovde, već smo kupili, nabavili, sazidali, opremili više od deset akceleratora, IZGRADILI smo Onkologiju dva U BEOGRADU, napravili smo Centar za “iks" i “gama" nož, imamo akceleratore u Kladovu, Nišu, Kragujevcu, svim onim mestima gde toga nije bilo. Samo zamislite kakva je bila situacija bez tih 10, odnosno 11 akceleretara, plus ova dva ovde i kako je bilo pacijentima koji su čekali na zračenje. Nažalost, neki od njih nisu ni dočekali zračenje", rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je podsetio da su uvedene nove terapije za pacijente obolele od malignih oboljenja i da su mnogostruko poboljšali dijagnostiku, vezanu za magnetne rezonance, skenere, rendgene, laboratorijske i druge dijagnostike".

"Više nećemo imati liste čekanja za zračenje u Vojvodini, kada počnu da rade nova tri akceleratora i to je najvažnije", rekao je Gojković.

On je istakao da je ovo najveća i najznačajnija investicija u zdravstvu u Vojvodini.

"Iza nas je težak period, kada nije bilo sistemskog ulaganja u zdravstvo, ali u poslednje tri godine pokazali smo kako se Republika, Pokrajina okupljaju oko zajedničkih projekata", naveo je Gojković.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

#Medicina

#Rak

'