AKTUELNO

U Pančevu su danas uručeni ključevi za 26 vozila koje je EU donirala Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, a biće korišćeni za rad Kancelarije za alternativne sankcije.

Ministarka pravde Nela Kuburović zahvalila je EU na podršci koji pruža i na ovom polju Ministarstvu pravde i Srbiji. Kako je istakla, ovo je značajna podrška na putu pridruživanja Srbije EU, a na tom putu Vlada Srbije daje svoj puni doprinos.

Šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su alternativne sankcije savremeni model izdržavanja kazni i dodao da će novim automobilima kancelarije imati bolju mogućnost nadžora kao nad onima koji kaznu služe u kućnim uslovima.

Ova donacija EU vredna 298.000 evra, a povereničke kancelarije treba da dobiju i računarsku opremu, pa će ukupna donacija vredeti 338.000 evra.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji ima 25 povereničkih kancelarija za alternativne sankcije, a na području svakog višeg suda nalazi se po jedna. Sa današnjim danom ukupno 2.247 lica izvršava kaznu alternativnih sankcija od čega je polovina u kućnom zatvoru bez elektronskog nadžora.

Od 2014. do 2018. ukupno je u Srbiji bilo 9.145 lica koji su bili osuđeni na alternativne sankcije. Današnja primopredaja vozila obavljena je u novosagrađenom zatvoru u Pančevu koji je izgrađen uz veliku podršku Saveta Evrope.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tokom 2019. godine počela je izgradnja novog zatvorskog objekta u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, a najavljeno je da će Kazeno-popravni zavod Zabela u Požarevcu dobiti još 600 mesta za osuđenike.

Do kraja 2019. godine počeće izgradnja zatvora u Kragujevcu čiji će kapacitet biti 400 lica. U Srbiji je trenutno 10.847 lica lišenih slobode, a od tog broja osuđenici čine 7.852 lica.

#EU

'