AKTUELNO

Srbija je danas početkom rada novog informacionog sistema e-Inspektor dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Novom informacionom sistemu e-Inspektor danas je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine.

Brnabić je na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadžor istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude jedina u Evropi.

- Možemo da budemo lideri kada uložimo energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta - naglasila je premijerka.

Kako je rekla, inspekcije su jedan od osnovih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva , koji nam je neophodan za već i brži rast.

- Drago mi je što hoćete da učite i da se razvijate kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi - istakla je Brnabić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je istakao da će zahvaljuhući sistemu eInspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu.

- To će u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadžora. Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i mnogo efikasniji i jeftiniji pošto će biti bez paprilologije. Samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta oko 15 evra u papirologiji - naveo je Ružić.

Dodao je da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

- Danas će Kancelarija za IT i elektronsku upravu svim isnpektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu eInspektor dobiti nove lap topove - naglasio je Ružić.

Nešto kasnije će biti održana prva zajednička sednica sa posebnom Radnom grupom za projekat eInspektor "Digitalna transformacija i jačanje kapaciteta inspekcija".

Konferenciji je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

#Ana Brnabić

#Srbija

'