AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika je rekao da je opservatorija na Zvezdari jedno od skrivenih turističkih blaga Beograda za koje ne zna puno ljudi, a koje može da postane prava turistička atrakcija.

Obnova jednog od paviljona u okviru Astronomske opservatorije na Zvezdari je završena, a kako je rečeno, plan je da se sa ulaganjima nastavi i da opservatorija postane turistička atrakacija Beograda.

Foto: Beograd.rs

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je opservatoriju danas obišao zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, rekao je da Beograd bez sumnje predstavlja "lokomotivu" srpskog turizma.

Naveo je da 55 odsto stranih turista koji posete Srbiju, dolaze u glavni grad, a da bi se sa time nastavilo, dodao je, mora se stalno ulagati i obogaćivati turistička ponuda.

Foto: Beograd.rs

- Turizam je kao vožnja biciklom, ako ne koristite pedale brzo padate i zato moramo stalno da otkrivamo nove turističke destinacije, a ovo je jedna od njih. Ovo je do sada bilo prirodno i kulturno dobro i mi hoćemo da ga pretvorimo u svojevrsnu turističku destinaciju nezaobilaznu za domaće i strane turiste, ali i učenike i studente koji posećuju Beograd - rekao je Ljajić i dodao:

Nadam se da ćemo do kraja godine već imati rezultate, a sledeće godine nastavljamo sa projektima kako bi omogućili da onima koji ovde dođu i provedu tri, četiri sata nijednog trenutka ne bude dosadno.

Podsetio je da je napravljena 30-ih godina prošlog veka i da je jedan od paviljona renoviran sredstvima resornog ministarstva.

Foto: Beograd.rs

Vesić je rekao da je opservatorija na Zvezdari jedno od skrivenih turističkih blaga Beograda za koje ne zna puno ljudi, a koje može da postane prava turistička atrakcija.

- Došli da vidimo šta sve možemo zajedno da uradimo, Vlada Srbije i Grad Beograd kako bi čitavu opservatoriju stavili u fukciju i od nje napravili mesto koje ne bi imalo samo obrazovni karakter, već postalo i turistička atrakcija - rekao je Vesić.

Novinarima je preneo da je već tokom današnjeg posete dogovoreno šta će finansirati Grad, za šta resorno ministarstvo.

Foto: Beograd.rs

- Ali, to je samo prva faza i mislim da u narednih nekoliko godina možemo mnogo da uradimo da ovo mesto postane mesto koje će zaista postati prava turistička atrakcija kao što je slučaj sa opservatorijama u velikim gradovima Evrope - dodao je Vesić.

Predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović zahvalio je Gradu Beogradu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i podsetio da je opština Zvezdara dobila ime upravo zahvaljujući ovoj opservatoriji.

- U direktnoj komunikaciji sa pomenutim institucijama došli smo do zaključaka koji su bitni za turistički razvoj naše opštine - rekao je Ignjatović.

#Goran Vesić

'