AKTUELNO

Zaštita je potrebna čak i u objektima gde postoje gromobrani.

Zahlađenje koje je donelo i nevreme sa grmljavinom stiglo je u Srbiju, a kada krene da "puca" kod ljudi se može javiti panika od udara groma i posledica. Kako svi u stanu imamo mnoge električne uređaje koje ne isključujemo, bitno je da znamo šta je najbezbednije da uradimo.

Udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Mnogi ipak ne znaju da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvek isti - dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utiče i udar groma. Računarima treba isključiti napajanje, a fiksnim telefonima ili napajanje ili vezu

U većini Evrope, pa i kod nas, standardni napon je 220 volti a udar groma može da oslobodi napon jak čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negde u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, uništiće sve elektronske uređaje koji ne mogu da izdrže toliki napon.

Zablude o udaru groma:

- lančić ili nakit telefon izazivaju grom - ne možete spasiti čoveka kojeg je udario grom tako što ćete ga zakopati u zemlju- čovek koga je udario grom ne može preneti struju na onog ko mu masira srce ili daje veštačko disanje - jedna od najvećih zabluda jeste da mobilni telefon može da izazove udar grom. Istina je da ovi telefoni nemaju jonizujuće zračenje koje može da privuče grom

Foto: Pixabay.com

Jedini način da to sprečite je da kada čujete ovakve najave nevremena, jednostavno isključite sve aparate. Ovo posebno važi za televizore, računare, bežične, fiksne telefone, rutere i slične uređaje. Prilikom nevremena, u kući ne treba sedeti blizu utičnica niti držati zapaljive stvari blizu njih.

Nije dovoljno ugasiti te uređaje, već treba izvući i kablove iz zida. Postoji i prenaponska zaštita za električnu instalaciju koja se stavlja kod brojila, ali i na produžnim kablovima. Stručnjaci kažu da je ova zaštita potrebna i u objektima gde postoje gromobrani.

Obratite pažnju da, ukoliko ostanete bez struje usled udara groma, nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabilizovao i bio bezbedan za električne uređaje u vašem domu.

#Kuća

#Nevreme

#grmljavina

'