AKTUELNO

Njegovo "Zatvoreno polje" smatra se jednim od najboljih španskih romana 20. veka.

Spajajući vrhunsku književnost i revolucionarnu, kako ličnu tako i političku borbu za slobodu, nova izložba Instituta Servantes, koja će biti otvorena 10. jula u galeriji Instituta Servantes, predstaviće beogradskoj publici lik i delo po mnogo čemu jedinstvenog Maksa Auba.

Izložba "Povratak Maksu Aubu", koja će do 12. septembra biti postavljena u galeriji Instituta Servantes, upoznaće publiku sa ovim stvaraocem koji danas važi za jednu od ključnih španskih figura 20. veka.

Aubov život je splet neverovatnih okolnosti, ali i revolucionarnih ideja i hrabrih reči, koje su ga koštale slobode. Nakon završene srednje škole prvobitno je krenuo očevim stopama, radeći kao prodavac bižuterije.

Međutim, koju godinu kasnije dobija premiju na lutriji, putuje u Madrid i otkriva fascinantan književni svet. Objavio je niz romana (Zatvoreno polje, Geografija, Luis Alvares Petrenja, Zelena pripovest), zbirke pesama (Svakidašnje pesme), dramska dela (Narcis, Necelokupna dramska dela), a uređivao je i nekoliko časopisa.

Vrlo rano se priključio Španskoj socijalističkoj radničkoj partiji, dok je njegova članska karta Alijanse pisaca antifašista za odbranu kulture izdata pod brojem 3.

U Parizu je radio kao kulturni ataše u Ambasadi Španije u Francuskoj i koordinirao je Paviljon Republike Španije na Svetskoj izložbi u Parizu na kojoj je Pikaso izložio "Gerniku".

Sa Andreom Malroom sarađivao je na snimanju filma "Teruelske planine", za dramski tekst "Zatvor" dobio je Nacionalnu pozorišnu nagradu Meksika, a jedan od njegovih prijatelja bio je i čuveni filmski stvaralac Luis Bunjuel.

Nažalost, zbog svojih političkih ideja Aub je bio hapšen, zatvaran i odvođen u koncentracione logore, da bi na slobodu bio pušten zahvaljujući zalaganju meksičkog konzula nakon čega je bio prinuđen da napusti Španiju.

Njegove adrese potom se se smenjivale, od Meksika do Kube preko povremenih dolazaka u Evropu, ali ne i u rodnu Španiju - tadašnje španske vlasti nisu mu dozvolile da se vrati u zemlju čak ni kada su mu preminuli roditelji.

Izložba “Povratak Maksu Aubu” predstaviće hronološku i panoramsku šetnju kroz njegov stvaralački rad, pružajući omaž jednom od najvažnijih predstavnika književnosti na španskom jeziku.

#Izložba

#Španija

'