AKTUELNO

Bivši supružnici su sve češće nasilnici, u fazi razvoda braka ili kada dođe do najave istog, istakla je za Novo jutro televizije Pink koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Stanojevoć je istakla da je prema istraživanjima, kuća upravo mesto koje se pokazalo kao nebezbedno mesto za ženu, najsigurnije za nasilnika.

- U praksi sam imala razne primere, čak i čoveka koji je na svom poslu pričao najbolje i najlepše o svojoj ženi i deci, kada bi došao kući , spustao je roletne, puštao glasnu muziku i tukao ih – rekla je Stanojević.

Psihoterapeut dr Marina Paunović, istakla je da to spolja tako najčešće izgleda, i da to i jeste psihopatska struktura.

- Čovek izgleda fino, uglađeno, tiho, ali sigurno da su i ranije postojali znaci koji su ukazivali da se radi o agresivnoj osobi koja na ovakav način funkcioniše – rekla je dr Paunović.

Kako kaže, čak i njegova primarna porodica sigurno da je upućena u to još od ranije, ali kako ističe, to se prevodi na nešto što nije toliko važno i čemu se nalazi opravdanje.

Foto: TvPink Printscreen

- Danas svako može da vam preti, da bude agresivan prema vama, i što je najgore postaje nešto što ne štrči. Što se uklapa u okolinu – rekla je dr Paunović.

Stanojević je rekla da su nasilnici uglavnom bivši supružnici i to u toku razvoda braka ili kada dođe do najave razvoda braka.

- Tada oni reaguju, prete, jure žene, šalju poruke i na kraju dođe do nasilja – rekla je Stanojević.

Dr Paunović ističe da imamo problem i u kulturološkim porukama koje smo nasledili od prethodnih generacija, a to su, kako kaže, to da je žena naučena da trpi, da je odgovorna, da je stub kuće, tako da, dodaje, da je žena da koja provocira, pa samim tim može i da bude kažnjena.

Foto: TvPink Printscreen

Stanojević ističe da često prisustvuje i ženskoj nesolidarnosti. Kako kaže, muškarci ispadoše žrtve, tako da nam, dodaje, nedostaje ženske solidarnosti.

- Zakon o zabrani prilaska je već dve godine na snazi, i imalo je vremena da se vidi kakve rezultate daje. Imamo policijske podatke, i tu su dobri rezultati gde se vidi koliko su intervencija imali. Sa druge strane imamo situaciju, da iako je postojala zabrana prilaska, nije pomogla da se spreči tragedija – rekla je Stanojević.

Kako kaže, mnogi muškarci krše te zabrane, a i ističe, mnoge žene se plaše i da prijave muškarce.

Dr Paunović kaže da svako od nas mora da se zapita da li je i kada bio nasilan prema drugome.

Foto: TvPink Printscreen

- Šta nam daje za pravo da budemo grubi, neprijatni i da koristimo grube reči. Kada bi ste zašli u institucije videli bi koliko tu ima skrivenog nasilje. U školama, bolnicama takođe. Verbalno nasilje je takođe jako opasno a prisutnije je od fizičkog - rekla je dr Paunović.

Kako kaže, često se nasilje vrši i pred decom, i tu je najozbiljnija situacija da imamo mentalni poremećaj, psihopatsku strukturu, a najbezazlenije da imamo krutu osobu koja želi da dominira.

- Često je nasilnik pre toga bio neka žrtva i da je to način na koji on funkcioniše. Nažalost, naše žene često razumeju kao neku žrtvu, ljubomoru, da im je stalo do njihovh žena. Kasnije shvate da tu nije reč o ljubavi, ali često bude kasno – rekla je dr Paunović.

#Nasilje

'