AKTUELNO

Gosti Novog jutra kažu da još uvek nema naznaka da će se odnos Srba i Hrvata popraviti.

Grupa sezonskih radnika napadnuta je pre dva dana u Supetru na Braču na nacionalnoj osnovi jer su, kako sumnja policija, među njima bila dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Vukovara.

Grupu od pet mlađih osoba, među kojima je bila i jedna devojka, prenose hrvatski mediji, napali su članovi Torcide, navijačke grupe splitskog Hajduka, nakon održavanja fudbalskog turnira Torcida kup u subotu.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, je u Novom jutru podsetio da ovo nije privi slučaj napda na Srbe u Hrvatskoj od početka godine.

Foto: TvPink Printscreen

- U februaru smo imali napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, imali smo spaljivanje lutke sa likom Pupovca, imali čestitanje Božića sa stravičnom slikom. Nije samo to, bilo je poplava naslova, dokumentarnih filmova gde se veliča NDH. Žalosno je što su napadači uglavnom mladi ljudi koji su rođeni posle ili u toku rata. Odakle ta mržnja među tom omladinom – ističe Štbac, ističući da na njihovo ponašanje utiču i njihovoi roditelji ali i celokupno društvo.

- Svi učestvuju u mržnji prema svemu što je spsko i onda je za očekivati takvo ponašanje – dodaje on.

Istoričar Nemanja Starović kaže da još uvek nema nikakvih naznaka da će prošlost ostati iza Srba i Hrvata.

Foto: TvPink Printscreen

- Iz dana u dan smo suočeni sa ovakvim vestima. Teško je objasniti nekom posmatraču stvari koje se dešavaju. U hrvatskoj javnosti se Srbi i dalje percipiraju kao najveći problem. Mi iz Srbije ne možemo to da promenimo, to je njihova unutrašnja stvar. Moramo da razvijamo svest da nam većina sa te strane ne misli dobro – kazao je Starović, ocenivši da Srbija svoj put ka Evrpi, upravo zbog svih ovih dešavanja, mora da traži preko Budimpešte, a ne preko Zagreba.

#Hrvatska

#Srbija

'