AKTUELNO

Jubilarno 10. "Bojčinsko kulturno leto", kulturno-umetnička manifestacija u okviru koje je za posetioce pripremljen bogat program, otvorena je večeras na letnjoj otvorenoj pozornici Bojčinske šume u surčinskon naselju Progar.

Manifestaciju, koja će trajati do 31. avgusta, otvorio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Zadovoljstvo je otvoriti 10. 'Bojčinsko kulturno leto' što pokazuje da u Surčinu postoji kulturna manifestacija koja se održava deset godina u kontinuitetu, sa izuzetkom jedne godine, kada su bile poplave - rekao je Vesić.

To je, dodao je, dokaz da kulturne manifestacije ne moraju da se održavaju samo u centru grada.

- Ova manifestacija je dokaz da i u prigradskim opštinama mogu da se održavaju kvalitetne kulturne manifestacije. Veliko mi je zadovoljstvo što Grad podržava održavanje 'Bojčinskog kulturnog leta' jer građani Beograda, bez obzira u kom delu grada žive, imaju pravo na kvalitetan kulturni sadržaj - istakao je Vesić.

On je najavio akciju Grada koja će početi od jeseni, a u okviru koje će dečija pozorišta gostovati u domovima kulture i školskim salama na teritoriji grada kako bi sva deca Beograda imala priliku da uživaju u dečijim predstavama.

Naveo je da će akciju voditi Branko Milićević Kockica.

- Kao što radimo na infrastrukturnim projektima, tako radimo i na širenju kulturne ponude i društvenih aktivnosti ne celoj teritoriji Beograda - dodao je Vesić.

Vesić o metrou: Možda ćemo početi obe linije istovremeno

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je danas imao pregovore sa kineskom kompanijom koja treba da gradi metro u Beogradu i najavio da će možda obe linije metroa početi da se grade istovremeno. - Ako sve bude kako treba, mi ćemo do kraja 2020. godine početi da gradimo metro i to ćemo možda početi obe linije metroa istovremeno - rekao je Vesić u Surčinu gde je otvorio manifestaciju "Bojčinsko kulturno leto". Dodao je da će se istovremeno sa metroom raditi na širenju BG voza što je, dodao je, važno i za građane Surčina jer će linija BG voza koja sada ide do Batajnice kod Zemuna skreteti prema Surčinu. - Ta linija će obuhvatiti i centar Surčina, i nacionalni stadion koji će biti izgrađen, kao i aerodrom Surčin tako da ćete imati direktnu vezu sa gradom - dodao je Vesić.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša je rekao da je "Bojčinsko kulturno leto" postalo manifestacija vredna hvale koja je poznata i u drugim delovima Beograda i po kojoj se opština Surčin prepoznaje.

- Bojčinsko kulturno leto je postalo jedno od značajnih obeležja opštine Surčin i nadamo se da će imati dugu tradiciju - dodao je on.

Na otvaranju manifestacije održan je koncert Bilje Krstić i orkestra Bistrik, a posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom programu svakog vikenda tokom juna, jula i avgusta, i to besplatno.

Između ostalog, u julu će biti održan koncert grupe "Riblja čorba", u avgustu će nastupiti "Neverne bebe", a manifestacija će svečano biti završena 31. avgusta, koncertom Sergeja Chetkovića.

#Goran Vesić

'