AKTUELNO

Pomislili smo da je šteta da stoje tako prazne, da u njima raste trava ili da neko baca otpad, kaže Nišlija poreklom iz Kine...

Da i najmanji komad plodne zemlje može da se iskoristi na najbolji način pokazali su nam ovih dana Kinezi koji žive i rade u centru Niša na Trgu kralja Milana.

Oni su uradili nešto o čemu retko ko od nas pomisli, ali je to zato što dolaze iz zemlje koja je prenaseljena i kojoj se i najmanji komad zemlje poredi sa grumenom zlata jer od njega može da se živi, pišu Niške vesti.

Vođeni tom idejom oni su napuštene žardinjere iza svoje radnje u kojima je rasla još samo trava, oplevili, okopali i u njima zasadili šargarepu, luk i kineski kupus. Njihova baštovanska avantura se uspešno razvija. Zasađeno povrće obilazi svakog dana Zhani Jun Tenga. Zadovoljan je kako napreduje, a na ruku mu ide i vreme, red sunca, pa red kiše.

- Primetili smo ove pražnje žardinjere u dvorištu radnje gde niko ne dolazi, a one se i ne vide od parkiranih automobila i pomislili smo da je šteta da stoje tako prazne, da u njima raste trava ili da neko baca otpad - priča na srpskom jeziku Zhani Jun Tenga.

- Oplevili smo travu i zasadili smo povrće koje korsitimo za jelo. Uglavnom pravimo salate od njega, a može da se upotrebi i list i koren. Najviše se radujemo kineskom kupusu koji ne možemo da pronađemo ovde. Imamo seme pa smo ga zasadili da nas podseti i na našu domovinu”.

Kada ovaj zasad povrća stigne za jelo i izvade ga, sadi se novi. I tako redom. Šest žardinjera od betona ponosno stoje na parkingu za zelenim “šeširima” od kineskog kupusa. Izgledaju lepo i dekorativno, zelenilo u njima za one koji ne znaju šta je izgleda lepo. Samo korak ili dva dalje dve iste žardinjere zjape prazne.

- Kinezi veoma cene zemlju jer im obezbedjuje hranu i grehota je da bude neobrađena”, kaže naš sagovornik. “ Kad god imamo pauzu u radnji, obiđemo povrće. Već se radujemo rodu, sve ukazuje da će biti baš lep. Iz bašte ide u lonac i naše specijalitete - priča Kinez koji je u Srbiji već 15 godina.

Ovde je cela njegova porodica,supruga i troje dece. Svo troje je rođeno ovde u Nišu.

#Kina

#Kupus

'