AKTUELNO

Došao je trenutak da Srbija usvoji jedan takav zakon koji će da prati moderne trendove i da prati jedan pristojan način uređenja naše države, smatra Dejan Nestorović, borac za ljudska prva i direktor NVO "Sigurna pozicija''.

-Došlo je vreme da otvorimo karte, ako smo rešili da krenemo putem EU ako smo rešili da idemo ka svim tim integracijama da stavimo to u zakonski okvir. Svaki zakon je bolji od bilo kakvog bezakonja – smatra Nestorović.

Zalaže se, kako naglašava, da Srbija usvoji zakon koji se neće zloupotrebiti i biće vrlo precizan i jasan u svojoj formulaciji i omogućiće pravni osnov.

-LGBT populacija ima u Srbiji dostojanstven način života, kako je to svuda zakonom regulisano u EU, ali da vodimo računa o mentalnom sklopu balkanskog naroda – rekao je on.

Milica Đurđević iz Srpskog sabora "Zavetnici" smatra da regulisanje istopolnih brakova nije prioritet u gomili problema sa kojim se kao društvo i država suočavamo.

-Pre svega uopšte nije obaveza od strane EU, to je čak potvrdio i evropski sud da Srbija uvede istoplone brakove - rekla je ona.

Podseća da, nije samo u srpskom Ustavu brak zajednica između muškarca i žene, već je to praksa i u mnogim zemljama.

-U praksi postoje takve zajednice, i one se javljaju kao manjina u smislu pravne regulative. Plašim se da ovo ne bude izgovor za uvođenje na mala vrata da istopolni parovi mogu da usvajaju decu, a o tome već mora da se diskutuje. Ja sam protiv istopolnih brakova, ali može da postoji pravna regulativa koja bi definisala odnose u smislu prava nasleđivanja. Ali ni to nije preko potrebno kada imamo danas ugovor o doživotnom izdržavanju ili ugovor o poklonu - ocenila je Đurđević.

Glumac Dragan Marinković ocenjuje da je u našem društvu "erozija morala".

-Postoji sijaset gej klubova u Beogradu, znam mnogo homoseksualaca kojima je to modus vivendi, ali ima i onih koji su to zbog pomodarstva - kaže on. - Apsolutno sam za njihova prava, što se tiče braka, ja sam i za brak. Meni je to ok sasvim, svi treba da imaju svoja prava - zaključio je on.

#Brak

'