AKTUELNO

U poplavljenim područjima u Srbiji stradala je imovina, a stanovništvu je nakon svega ugroženo zdravlje.

Zbog zagađenja vode, kažu infektolozi, prete različite bolesti poput dizenterije, žutice, crevnih, ali i mnogih drugih infekcija.

Nove padavine više nisu pretnja, ali zaraze jesu, pre svega zbog mešanja bunarskih i fekalnih voda, ali i uginulih životinja.

Procene su da je na području Čačka i Kraljeva potencijalno ugroženo oko 15.000 ljudi. Inficiranih za sada nema, ali u narednih nekoliko dana očekuju prve obolele.

Foto: TvPink Printscreen

Dragan Mikić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA, kaže da su u vidu virusnih oboljenja moguće prehlade.

- Pored toga može doći do zaraznih oboljenja kao što su hepatitis, onaj koji se prenosi hranom i vodom, a to je A hepatitis – kazao je Mikić.

Osim toga, poplave će doprineti većem broju komaraca, pa će rizik od encefalitisa biti veći. Ipak, najbeća pretnja su glodari koji mogu da budu nosioci raznih cefalnih bolesti.

Stanovnici poplavljenih mesta isključivo bi trebalo da piju vodu iz cisterni ili flaširanu, jer su poplave digle podzemne vode i jer su se izlile septičke jame.

Foto: TvPink Printscreen

Dezinfekcija sledi kada se očiste svi objekti i kada se sve osuši, do tada je bitno održavati higijenu ruku i namirnica.

Potrebno je da se građani u slučaju mučnine, povraćanja, dijareje, ili temperature odmah obrate lekaru.

#Poplave

#Zdravlje

'