AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević govoreći o konceptu jednosmenske nastave kaže da je autonomija ustanove da li će nastava počinjati u osam, pola devet ili devet i da je za ovu stvar potrebno dosta posla.

- U strategiji, do 2020. godine već bi trebalo da se dešava dosta toga, ali ništa još nije urađeno, ne postoji akcioni plan kako da se pređe u taj model. Taj model koriste visokorazvijene zemlje, ako u Engleskoj kažete dve smene, neće razumeti o čemu pričate – rekao je Šarčević za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, Srbiji je, nažalost, natalitet najveći saveznik, zgrade su nam velike, a dece je manje, a ambicije da se kvalitet obrazovanja podigne.

- Motiv je dobar pedagoški rad. Najbolji pedagoši model je dete koje je 24 sata izloženo vaspitnom radu kroz boravak u ustanovi, u internatu, ali je celodnevna nastava kroz jednu smenu nešto što učenicima odgovara – ocenio je Šarčević i dodao da je dobro i roditeljima i nastavnicima.

Foto: TvPink Printscreen

Šarčević naglašava da se sve ovo radi zbog dece, jer su deca u školi pod boljom kontrolom, manje je izloženo nasilju i svim drugim rizicima u kraju.

- U tom ambijentu dete može da završi sve obaveze u školi, što je za roditelje spas. Zamislite kolike su uštede da ne morate da plaćate privatne časove svega što plaćate. Oni mogu da počnu i da rade strani jezik. Ja insistiram da imaju đačke zadruge, da se uče i preduzetništvu – objašnjava Šarčević i dodaje da sve to treba da relaksira, jer ako bi dete u drugom delu dana dobilo nove obaveze, onda ne bi izdržalo.

Koncept je da se u tom dodatnom vremenu rade dodatni pedagoški sadržaji kojih ima preko 50. Ovde će naučiti veštinu da je biblioteka korisno mesto za život.

Šarčević je govoreći o ishrani u školi i plaćanjim rekao da treba doći u sferu da to bude besplatno.

- Da bi se to desilo, ministar Nedimović i ja dogovaramo priču o školskom mleku i voću, to će biti besplatno, a u zavisnosti da li lokalna uprava hoće da učestvuje, onda ćemo priču moći da podižemo na veći nivo – najavio je Šarčević.

Za incident u školi na Karaburmi kriv direktor

Šarčević smatra da je za incident u osnovnoj školi "Jovan Popović" na Karaburmi tokom proslave male mature odgovoran direktor škole, koji je decu doveo u rizičnu situaciju.

- Proslava u školskom dvorištu bila je dovoljan razlog da se skupe lokalne lole, mangupi, da zapale baklje, pa se skobe sa policijom. Ko je onda kriv? Naravno, direktor. Decu je doveo u rizičnu situaciju i takav kadar neće biti direktor škole - rekao je Šarčević.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da je inspekcija Ministarstva prosvete izašla na teren čim se incident dogodio i da će epilog cele priče uskoro biti poznat.

- Direktor kaže da mu je tako Savet roditelja rekao... Ne slušaš nikoga, zakon ti kaže da to ne smeš to da radiš - naglasio je ministar i dodao da Savet roditelja u ovakvim situacijama može da pruži samo savet, a ne da odlučuje.

Dodaje da, ukoliko se proslava organizuje u školi, i roditelji treba da se uključe i da dežuraju.

Podsetimo, u OŠ "Jovan Popović" na Karaburmi organizovana je proslava male mature u školskom dvorištu, a incident se dogodio kada su mladići koji su došli sa strane napali policajca koji je pokušao da im oduzme zapaljenu baklju.

#Karaburma

#Ministarstvo prosvete | nauke i tehnološkog razvoja

#Mladen Šarčević

'